Bruno Kovačević: Ted Ligety u 3D-u

Teda Ligetyja sam upoznao 2006. godine na Olimpijskim igrama u Sestrieru. Tada su svi bili zaokupljeni fenomenalnim Ivicom Kostelićem, koji je u kombinaciji uzeo srebro. Kad su malo smirili strasti, pitali su me tko je prvi, rekao sam im Ted Ligety. Većina novinara tada nije znala za njega i pitali su se - Tko je taj? Tko je Ted Ligety?

Tada je on bio relativno nepoznat, ali je uspio odlično spojiti spust i slalom te pobijedio našeg Ivicu. Međutim, za razliku od dosta skijaša koji su na velikim natjecanjima pobjeđivali, a kasnije ne bi bili u samom vrhu i ne bi dugo godina vladali, Ted Ligety se malo pomalo iskristalizirao kao jedan od ponajboljih veleslalomaša u Svjetskom kupu.

Ono što je Ted Ligety napravio u zadnje tri sezone je zaista fascinantno. Utrke veleslaloma vozi nevjerojatno dobro i prošle godine je samo bio bolji Marcel Hirscher.

Iako je Ligety i poslovni čovjek, koji u Park Cityju ima liniju vrhunskih sunčanih naočala i kaciga, ipak stigne preko ljeta raditi na sebi i trenirati. Taj trud se itekako vidi na početku ove sezne gdje je napravio čudo.

U Söldenu je srušio 30 godina star rekord, a to je razlika između prvoga i drugoga u veleslalomu. Pobijedio je na toj stazi Manfreda Moelgga za dvije sekunde i 75 stotinki, a u Beaver Creeku je bio brži od Hirschera za sekundu i 76 stotinki. Dakle, drugoplasirane je ostavio za četiri i pol sekunde u samo dvije vožnje što se ne pamti u Svjetskom kupu.

Ako ovako nastavi, mogao bi postati skijaš s najvećom razlikom između pobjednika i drugoplasiranog u svjetskome kupu svih vremena.

Vidjet ćemo kako će teći sezona, ali za sada Ted Ligety izgleda kao da je sa drugeog planeta. U veleslalomu kao da je iz druge dimenzije, kao da je prema ostalima iz 3D-a. 

Bruno Kovačević