Stenmarku su dodali superveleslalom, a Ivici oduzeli kombinaciju

Odlukom čelnika FIS-a, Ivica Kostelić ove sezone ima u kalendaru samo dvije kombinacije. To za našeg najboljeg skijaša znači da mora u brzim disciplinama doći do što više bodova, ako hoće osvojiti Veliki kristalni globus. Pretprošle je sezone zahvaljujući baš tim disciplinama uspio osvojiti taj prestižni trofej.

Kada je svojevremeno Ingemar Stenmark neprikosnoveno dominirao u slalomu i veleslalomu onda su vodeći ljudi svjetskog  skijanja, većinom Austrijanci i Švicarci, uveli novu disciplinu - super veleslalom. Tako su , znajući da Stenmark nije dovoljno brz i kvalitetan u brzim disciplinama, prekinuli njegovu dominaciju.  Nakon toga uspostavljena je nova ravnoteža u svjetskom skijanju, a Švedska dugo nije imala mogućnost da dosegne svjetske vrhove.

Slična se situacija ponavlja i sada. Oduzimanjem super kombinacija i kombinacija, jedan od najsvestranijih skijaša današnjice, Ivica Kostelić ostaje bez mogućnosti da prikupi oko 200 bodova. Ti bodovi su mu pretprošle sezone dobro došli kod hvatanja skijaša koji su dobri u brzim disciplinama.

Kroz tu prizmu trebamo gledati ovu kanadsko-američku turneju. Ivica, s novim trenerom brzih disciplina, Kristianom Ghedinom, i novim serviserom, Leom Mussiem, pokušava napraviti sve kako bi došao do bodova u spustu i super veleslalomu.

Prvog dana u Lake Louisu to mu nije pošlo za skijama, bio je 41. Međutim, drugog dana je osvojio 26 mjesto i pet bodova. Ako se misli i želi boriti za vrh Ivica će morati malo po malo skupljati bodove i biti izvrstan u slalomu i preostale dvije kombinacije, ali i u samom vrhu ostalih disciplina što znači redovit ulazak mađe 15 najbržih.

Od početka sezone u brzim disciplinama u Lake Louiseu i Beaver Creeku ne može se puno očekivati. Međutim, uloženi trud, bolji materijal Fisherovih skija, te znanje Kristiana Ghedine, trebalo bi početkom siječnja  doći do izražaja.

Bruno Kovačević