Stjepan Balog: Dobro iskustvo s Kantride

Iako su mnogi sa skepsom očekivali susret hrvatske nogometne reprezentacije i selekcije prve nogometne lige, čini se da je ova ideja ipak dobila pozitivni prizvuk. Ne samo zbog igre, nego i zbog nekih dobrih stvari koje smo vidjeli tijekom utakmice na Kantride.

Vjerojatno je ova utakmica bila bolja ideja nego da smo igrali s nekom slabijom reprezentacijom poput Estonije, Albanije ili išli na daleki put u Aziju ili Afriku.

Na Kantridi smo na jednom mjestu vidjeli ono najbolje čime trenutno raspolaže hrvatski nogomet, a šteta je da tomu nisu mogli iz razno raznih razloga pridonijeti Srna, Modrić i još neki igrači koji nisu došli na Kantridu.

Reprezentacija hrvatske nogometne lige pokazala je čvrstinu i izuzetnu motiviranost u želji da pokažu kako i za njih ima mjesta na Štimčevom popisu. Naročito je to bilo vidljivo u prvom poluvremenu kada su čvrstom igrom u duelu i disciplinom na terenu pokazali da im je zaista stalo pokazati što sve znaju i mogu. Da li zbog toga ili nekih drugih razloga prvih 45 minuta hrvatske reprezentacije nije bilo briljantno. Osjećalo se da se reprezentativci nisu mogli motivirati na maksimalni učinak bez obzira što su svi govorili da će igrati nabrijano, te se još jednom potvrdilo kako je teško igračima dati pun doprinos u takvim i sličnim utakmicama.

U drugom se poluvremenu nakon mnogih izmjena pokazala očita razlika u kvaliteti. Reprezentacija je bila znatno premoćnija i mogla je pobijediti da je Nikica Jelavić zabio neka od svoja tri zicera.

Utakmica je završila rezultatom 1:1, a golove su postigli Andrej Kramarić za selekciju hrvatske lige i Sammir za reprezentaciju.

Što se tiče ocjena igrača i toga je li netko zadovoljio izbornikov ukus i očekivanja zasada nismo mogli saznati. Izbornik je, naime, ostao da grla zakopčan.

Porazgovarat ću u užem krugu s igračima. Zadovoljan sam ovom provjerom, a vidio sam puno više pozitivnih nego negativnih stvari. Postoji mogućnost da ovakvih susreta u budućnosti bude više, rekao je Štimac.

Izbornik nije htio nikoga isticati, pa čak ni Sammira, koji je osim pogotka imao i nekoliko briljantnih asistencija. Štimac je napomenuo da bi se ovakvi susreti mogli organizirati, ne samo u terminima koji dopušta UEFA, nego i u drugim terminima kad će biti moguće okupiti reprezentacije. Dakle, ovo vjerojatno nije zadnji put da vidimo ono najbolje čime raspolaže hrvatski nogomet.

Atmosfera na Kantridi bila je ugodna i poticajna. Okupilo se četiri do pet tisuća gledatelja, a izostali su oni najradikalniji Ultrosi predvođeni Armadom. Samim tim izostao je i neželjeni repertoar uvreda spram čelnih ljudi HNS-a i izbornika Štimca. Bilo je uočljivo da je većina gledatelja bila na strani selekcije hrvatske nogometne lige.

Stjepan Balog