Štimac pozvao Livaju i Kovačića

Hrvatski nogometni izbornik Igor Štimac objavio je popis s imenima 22 igrača za prijateljsku utakmicu protiv izabrane vrste Prve HNL, koja će se igrati 14. studenoga u Rijeci, a na njemu su i tri nova imena - Ivan Runje, Marko Livaja i Mladen Bartulović.

Iznimno sam sretan što ćemo moći vidjeti na terenu igrače koje nam preporučuju treneri, one koji se sviđaju hrvatskoj publici te one koji su članovi mlađih reprezentativnih kategorija. Volio bih da taj ogled postane tradicionalan i da imamo svake godine priliku odmjeriti snage s onim što nudi hrvatski nogomet, rekao je Štimac na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, reprezentacija se okuplja u ponedjeljak, u utorak se ide u Rijeku i u srijedu se igra utakmica. Štimac je dodao da je Rijeka izabrana zbog povoljnih klimatskih uvjeta i zato jer je zadnja prijateljska utakmica igrana u Puli.

Izbornik je pojasnio da nisu pozvani neki standardni reprezentativci koji su odigrali između 20 i 25 utakmica u sezoni u punoj minutaži, poput Srne, Pletikose, Šimunića, Strinića, Vukojevića i Kalinića.

Livaja, Bartulović i Kovačić su pozvani da pokažu možemo li u budućnosti računati na njih i pozvani su na račun svojih dosadašnjih nastupa.

Ovo je izuzetna prilika da vidimo 40-tak igrača koji kucaju na vrata reprezentacije, a neće biti nikakvog pritiska osvajanja bodova. Kroz nekoliko dana će se odlučiti tko će voditi izabranu vrstu HNL-a. Zato sam i zamolio predsjednika HNS-a Davora Šukera za razgovor s odabranim trenerom o igračkom kadru. Želja nam je vidjeti najbolje što Hrvatska ima, ali ne zbog onoga što su napravili u karijeri, nego zbog onoga što oni nude u budućnosti, istaknuo je izbornik.

Štimac smatra da je bolje da reprezentacija odigra utakmicu s izabranom vrstom HNL-a nego s reprezentacijom Alžira ili Senegala, jer se za takve utakmice troši puno više vremena na putovanje, a osim toga to su utakmice bez ikakvog posebnog naboja.

Mislim da je bolje kada reprezentativci nasuprot sebe imaju one igrače koji aspiriraju na njihovu poziciju. Mi smo rasli iz utakmice u utakmicu, imperativ će i u ovoj utakmici biti naš daljnji rast. Ja želim vidjeti odgovor od svakog igrača na terenu. Želim vidjeti onu kompaktnost koja je prikazana u Osijeku. Hoću vidjeti agresivnost, naboj, želim vidjeti pravu momčad. To je nekoliko osnovnih razloga zašto je bolja ova utakmica nego ona s nekim suparnikom koji bi se čuvao i poluaktivno trčkarao. Selekcija Prve HNL biti će dobar suparnik, zaključio je Štimac.

Popis za ogled sa selekcijom HNL-a:

Vratari: Subašić (Monaco), Krešić (Lokomotiv Moskva),
Obrana: Pamić (Sparta Prag), Bartulović (Kryvbas Kryvyi Rih), Vida (Dinamo Zagreb), Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Schildenfeld (Lokomotiv Moskva), Lovren (Lyon), Maloča (Hajduk), I. Runje (Nordsjealland),
Vezni red: Badelj (HSV), Kovačić (Dinamo Zagreb), Modrić (Real Madrid), Radošević (Split), Rakitić (Sevilla), Sammir (Dinamo), Perišić (Borussia Dortmund), Kranjčar (Dinamo Kijev),
Napad: Mandžukić (Bayern), Eduardo da Silva (Šahtar), Jelavić (Everton), Livaja (Inter)