25 godina od svjetskog naslova mlade reprezentacije Jugoslavije

Prošlo je 25 godina od naslova svjetskog prvaka  koji je mlada reprezentacija bivše Jugoslavije osvojila u Čileu 1987. godine.

Bila je to generacija jugoslavenskog i hrvatskog nogometa koja je nešto kasnije, u 90-im godinama, preuzela glavne uloge u brojnim najboljim europskim klubovima, od AC Milana, preko Real Madrida do Intera i Juventusa.  

Hrvatska je u momčadi koju je kao izbornik vodio Mirko Jozić imala sedam igrača, uglavnom među nositeljima, igre, bili su tu Dubravko Pavličić, Igor Štimac, Robert Jarni, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Tomislav Piplica i Davor Šuker.

Osim njih, u momčadi su bili: Branko Brnović, Dragoje Leković, Slavoljub Janković, Zoran Mijučić, Milan Pavlović, Predrag Mijatović, Gordan Petrić, Pero Škorić, Dejan Antonić, Slaviša Đurković i Ranko Žirojević.

Davor Šuker zabio je šest golova i bio je drugi strijelac turnira, bolji je sa sedam bio samo Marcel Witeczek iz SR Njemačke, a mladi Jugoslaveni su s prosječna 2,44 gola po utakmici (gol-razlika 22:9) postavili rekord Fifinog SP-a za igrače do 21 godine starosti koji je aktualan i danas.

Kada su se toj čvrstoj kičmi momčadi sredinom 90-ih godina pridodali nešto stariji ili mađi Aljoša Asanović, Alen Bokšić, Slaven Bilić, Goran Vlaović, Nikola Jerkan, Mario Stanić, Nikola Jurčević, Zvonimir SoldoDario Šimić nastala je najslavnija generacija hrvatskog nogometa, osvajači bronce na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

U video-prilogu pogledajte priču o pohodu Mirka Jozića i njegovih mladića na titulu svjetskog prvaka u Čileu.