Stern najavio odlazak iz NBA-a

Nakon što je 30 godina vodio NBA ligu, David Stern će 1. veljače 2014. napustiti najjaču košarkašku ligu na svijetu. Dugogodišnji povjerenik lige najavio je odlazak u mirovinu, a vođenje lige preuzet će njegov sadašnji pomoćnik Adam Silver.

Zadovoljan sam izborom. Adam je biznismen svjetske klase, koji je imao utjecaj na mnoge aspekte ovog posla tijekom posljednjih godina. Znam da će organizacija ostati u dobrim rukama, poručio je Stern, četvrti po redu povjerenik NBA-a.

Svoju suradnju s NBA ligom počeo je 1966. kada je postao vanjskim savjetnikom lige, da bi 1978. postao glavnim savjetnikom. Od 1980. bio je izvršni dopredsjednik, a 1984. naslijedio je Larryja O'Briena na mjestu povjerenika.

Tijekom njegova mandata u NBA-u sagrađeno je 28 novih dvorana, pet klubova je promijenilo gradove (Clippers, Kings, Grizzlies, Hornets i SuperSonics/Thunder), a u ligu je ušlo sedam novih momčadi (Hornets, Timberwolves, Heat, Magic, Grizzlies, Raptors i Bobcats).

Nova sezona NBA lige počinje 30. listopada utakmicom Cleveland Cavaliersa i Washington Wizardsa, a sat vremena poslije na rasporedu je ogled u kojem aktualni prvak Miami Heat na svojem parketu dočekuje Boston Celticse.