Otvoren Hrvatski pikado centar

Otvoren je Hrvatski pikado centar u zagrebačkoj Dubravi, sportski objekt veličine oko 100 kvadratnih metara.

Na otvorenju se okupilo oko 50 uzvanika među kojima su bili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, zatim Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora te Zagrebačkog športskog saveza.

Hrvatski pikado centar je bacanjem triju strelica službeno otvorenim proglasila Martina Zubčić, taekwondo reprezentativka i osvajačica olimpijske medalje koja je tako postala kuma HPC-a.
Ja živim ovdje u blizini i počašćena sam što je baš meni pripala čast da otvorim ovaj objekt, izjavila je Zubčić.

Ovo je godina u kojoj slavimo 20. godišnjicu službenog igranja pikada u Hrvatskoj i konačno smo dočekali taj dan da dobijemo vlastiti dom. Nakon što smo u prosincu 2005. godine primljeni u članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora, ovo je najvažniji trenutak u povijesti hrvatskog pikada. Želim se prije svega zahvaliti Gradu Zagrebu od kojega smo dobili prostor na korištenje i koji smo vrhunski uredili i opremili sa osam pikado aparata. Ovdje ćemo konačno moći ostvariti projekte koje imamo u planu već nekoliko godina, ali do sada nismo imali mogućnost provesti ih u djelo, izjavio je Mate Vukoja, predsjednik Hrvatskog pikado saveza.

Vukoja je istaknuo da je pikado najtrofejniji hrvatski sport u posljednjem desetljeću dodavši kako je naša muška pikado reprezentacija proteklog ljeta u Turskoj osvojila svoj četvrti uzastopni naslov europskih prvaka, dok je kapetan reprezentacije, Zagrepčanin Boris Krčmar, najbolji igrač elektroničkog pikada na svijetu o čemu svjedoče dva naslova svjetskog te tri europskog prvaka u pojedinačnoj konkurenciji.

Također je istaknuo da Hrvatska u juniorskoj konkurenciji ima aktualnog prvaka svijeta, Josipa Ljubasa iz Kaštel Kambelovca, kao i prvaka Europe Matije Gazibare iz Zagreba.

To nam je posebno važno jer su kvalitetni mladi igrači jamac da možemo nastaviti iznimno uspješni rezultatski niz koji traje već 5-6 godina. Uz to smo u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu uspjeli na Studijskom centru za izobrazbu trenera po prvi put otvoriti smjer pikado. Planiramo da se već ove godine upiše desetak naših polaznika koji će za tri godine, kada završe studij, postati prvi diplomirani treneri pikada jer nigdje na svijetu ne postoji sličan akademski program, zaključio je Vukoja.