Stoto izdanje Toura završava u suton

Najveća biciklistička utrka na svijetu Tour de France će u svom stotom izdanju završiti navečer na Champs-Elysées u Parizu 21. srpnja 2013. godine. Objavio je to direktor utrke Christian Prudhomme.

Utrka koja će prvi put u povijesti krenuti s Korzike 29. lipnja iz Porto-Vecchija u dva će se navrata penjati na Alpe d'Huez, preko jednog od najtežih legendarnih uspona, i to u istoj etapi, što će biti prvi put u povijesti.

Na etapi Alpe d'Huez, tradicionalnom obilježju Toura, dva je puta pobijedio Amerikanac Lance Armstrong, kojemu je u ponedjeljak zbog sustavnog dopingiranja oduzeto svih sedam naslova pobjednika Toura, osvojenih od 1999. do 2005. godine.

Etape stotog izdanja utrke predstavljene su prd brojnim biciklistima među kojima su i četiri zadnja pobjednika - Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans i Bradley Wiggins.

Nakon prve tri etpae koje će se voziti na Korzici utrka će se preseliti na mediteransko područje (Marseille, Montpellier) prije nego ode u Albi, gdje će napasti Pireneje - Ax-3 Domaines i Bagneres-de-Bigorre.

Drugi tjedan nakon prelaska u Bretagnu utrka će se voziti više po ravnicama (Saint-Malo, Tours, Saint-Amand-Montrond, Lyon), ali će završetak obuhvatiti Mont Ventoux s njegove južne strane, također mitski dio Toura.

U trećem i zadnjem tjednu Tour će se penjati na Alpe i to u smjeru jug-sjever. Ukupno, biciklisti će prijeći 28 prijevoja, što je tri više nego prošle godine.

Zbog ugleda zadnja etapa će početi u parku dvorca Versailles, da bi u suton završila na Champs Elysee, najslavnijoj aveniji na svijetu.