Poljska ministrica ipak ne odlazi

Poljska ministrica sporta ponudila je mandat na raspolaganje u srijedu zbog odgode kvalifikacijske utakmice za SP 2014. godine protiv Engleske prošlog tjedna, nakon što je kiša pretvorila travnjak na terenu Nacionalnog stadiona u Varšavi u bazen.

FIFA je ponudila da se utakmica odigra dan kasnije jer radnici nisu uspjeli zatvoriti pomični krov na stadionu čija je izgradnja stajala 550 milijuna dolara.

Osjećam se politički odgovornom za ovu situaciju, izjavila je poljska ministrica sporta Joanna Mucha. Odgovornost ministra nije samo osigurati da se slijede sve procedure, ona je mnogo šira, dodala je.

Poljski premijer Donald Tusk odbio je njezinu ostavku: Ne prihvaćam ostavku svoje ministrice niti prihvaćam razloge da treba podnijeti ostavku jer za Nacionalni stadion i krov na njemu ne može odgovarati ministarstvo. Svi koji su organizirali tu utakmicu odgovorno su radili svoj posao, no oni nisu vračevi da prognoziraju vrijeme.

Ministarstvo sporta nadzire Nacionalni sportski centar koji je vlasnik stadiona, a neki ga krive da je pogriješio jer nije predvidio problem s terenom.

Lokalni mediji pišu da je teren mnogo tanji nego što je bio onaj na kojem su se igrale utakmice na EP-u 2012. u lipnju te je zbog toga slabije apsorbirao velike količine padalina.

Organizatori su izjavili da se pomični krov na stadionu koji prima 58.000 gledatelja ne smije zatvarati dok pada kiša zbog sigurnosnih razloga, a onda ga ni reprezentacije ni FIFA nisu željele zatvoriti kada je još bilo vremena za to.

Poljska je izvukla 1:1 u odgođenoj utakmici, koja je na kraju odigrana pod krovom unatoč sunčanom vremenu i nebu bez oblaka.