Miho Bošković najbolji europski vaterpolist

Hrvatski reprezentativac Miho Bošković proglašen je najboljim europskim vaterpolskim igračem u izboru Europskog plivačkog saveza (LEN) u 2012. godini, dok je tu titulu u ženskoj konkurenciji odnijela Španjolka Anni Espar.

Bošković je dobio 36,7 posto glasova, dok je drugo mjesto pripalo vrataru hrvatske vaterpolske reprezentacije i najkorisnijem igraču olimpijskog turnira u Londonu Josipu Paviću s 25 posto glasova. Bošković i Pavić bili su članovi momčadi koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Londonu i turnir Svjetske lige u Kazahstanu u lipnju.

Bošković, koji je 2007. godine bio svjetski prvak s Hrvatskom, a 2010. godine europski prvak, već je jednom bio proglašen najboljim europskim vaterpolskim igračem - 2007. godine.

Najboljom europskom plivačicom proglašena je Nizozemka Ranomi Kromowidjojo, a plivačem Francuz Yannick Agnel.

Agnel, aktualni olimpijski prvak na 200 metara slobodno i u u štafeti 4 x 100m slobodno je s 48,5 posto glasova pobijedio Mađara Daniela Gyurtu (42,4) i Francuza Florenta Manaudoua (4,5).

Kromowidjojeva, osvajačica zlatnog olimpijskog odličja na 50 i 100 m slobodno i u štafeti 4 x 100 m slobodno, skupila je 60,6 posto glasova, drugoplasirana Francuskinja Camille Muffat je dobila 15,2 posto, a Litavka Ruta Meilutyte 13,6.

U daljinskom plivanju najboljim su proglašeni Nijemac Thomas Lurz i Mađarica Eva Risztov, a u skokovima u vodu Rus Ilja Zaharov i Talijanka Tania Cagnotto. Natalija Iščenko proglašena je najboljom sinhronom plivačicom.