UCI poništio naslove Armstrongu

Međunarodni biciklistički savez ratificirao je sankcije Američke antidopinške agencije i doživotno suspendirao najpoznatijeg američkog biciklista Lancea Armstronga, kojem je ujedno oduzeto svih sedam naslova pobjednika Tour de Francea osvojenih od 1999. do 2005.

Za Lancea Armstronga nema mjesta u biciklizmu, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik UCI-ja Pat McQuaid.

USADA je 10. listopada objavila izvješće u kojem navodi da je sada umirovljeni američki biciklist sudjelovao u najsofisticiranijem, profesionalnom i uspješnom programu dopingiranja ikada viđenog u svijetu sporta.

Četrdesetjednogodišnji Armstrong odlučio je ne osporavati Usadine optužbe te je Agecnija nakon toga odlučila donijeti sankcije koje su samo ovisile o potvrdi UCI-ja, istaknuvši kako u životu svakog čovjeka dođe trenutak kada treba reći dosta je.

Bivše momčadske kolege Armstronga svjedočili su protiv njega i dobili smanjene kazne od USADA-e. Armstrong i dalje uporno opovrgava optužbe i ističe kako nijednom do sada nije bio pozitivan na dopinškom testu.

UCI će u petak odlučivati hoće li, nakon ove odluke, naslovi pobjednika Tour de Francea od 1999. do 2005. biti ponovno dodjeljivani. Imat ćemo poseban sastanak u petak. Vodstvo UCI-ja odlučit će o tome.

Čelnici Tour de Francea već su izrazili želju da ostavi praznima pobjednička mjesta koja su oduzeta američkom biciklistu. Na tom će sastanku UCI odlučiti hoće li Armstronngu biti oduzeta i brončana medalja osvojena na Olimpisjkim igrama u Sydneyu 2000.