Vratio se srebrni Ruiwu Tan

Sa smiješkom na licu i europskim srebrom oko vrata, u Zagreb se vratio hrvatski stolnotenisač Ruiwu Tan. Iako su ga mnogi osporavali, iako tri godine nije igrao u dresu hrvatske reprezentacije, taj omaleni igrač velika srca u Herningu u Danskoj ostvario je pravu senzaciju.

Dobar osjećaj. Igrao sam 2007. u paru i momčadski u finalu. Tri godine nisam igrao za Hrvatsku i sada je bilo vrijeme da se vratim. Ovo mi je vrlo dobra godina i nadam se još mnogim uspjesima za Hrvatsku, izjavio je po povratku Tan.

Čini se da velike sportske priče tako moraju izgledati. Ruiwu Tan, koji je 2007. osvojio momčadsko srebro za Hrvatsku, te još jedno u paru s Poljakom Blaszcykom, nije bio u osobitoj formi pred odlazak u Dansku. Nije bio ni posebno omiljen u stolnoteniskim krugovima. Mnogo je bilo onih koji su smatrali da hrvatskoj reprezentaciji on ne treba. Srećom, ne i predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zlatko Pospiš te izbornik Zvonimir Korenić, koji su vjerovali Tanu.

Svega je bilo u životu Tana u protekle tri godine. Njegov tadašnji klub Doktor Časl nije mu dao da igra za Hrvatsku. Zatim je netko medijima servirao priču o teškoj bolesti kineskog Hrvata. Tan je šutio i trenirao. Ni danas ne želi pričati o toj temi. Kombinacijom skromnog hrvatskog i tek nešto boljeg engleskog objasnio je da je sretan. I da mu je sad još više žao što tri godine nije smio obući hrvatski dres.