Anti-rasističke poruke UEFA-e

Kapetani nogometnih momčadi koje igraju utakmice Lige prvaka i Europske lige ovaj će tjedan nositi trake s anti-rasističkim porukama u sklopu kampanje protiv diskriminacije, objavila je UEFA u ponedjeljak.

UEFA je dodala da podržava kampanju FARE-a, europske grupe kojoj je cilj iskorijeniti rasizam iz nogometa, te traži od kapetana da nose trake na rukavu s natpisom "Ujedinjeni protiv rasizma".

Često kritizirana da ne čini dosta u borbi protiv rasizma, UEFA je objavila i da će na ekranima na stadionima prije početka utakmica biti emitirani video-spotovi u trajanju od 30 sekundi, a igrači će na teren izaći u pratnji djece koja će nositi majice s natpisom "ujedinjeni protiv rasizma".

UEFA je predana borbi protiv diskriminacije u nogometu i potičemo nogometne fanove da nam se priključe u poštivanju igrača, dužnosnike, suparnike i navijače suparničkih klubova i drugih nacionalisti, vjera, seksualne orijentacije i etničkog podrijetla. Gotovo deset godina surađujemo s mrežom FARE i nastavit ćemo kako bi postigli ujedinjenost u nogometu, izjavio je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Kritičari tvrde da će rasistički napadi prestati samo ako se UEFA odluči na oduzimanje bodova klubovima ili im zaprijeti izbacivanjem iz natjecanja.