Rijeka i Zagreb kandidati za Europske sveučilišne igre

Kandidatura Rijeke za domaćinstvo 3. izdanja Europskih sveučilišnih igara 2016. godine, zajedno sa Zagrebom, prihvaćena je danas na gradonačelnikovu kolegiju u Rijeci.

Europska sveučilišna sportska asocijacija (EUSA) odlučit će o domaćinstvu ovih Igara početkom lipnja 2013. godine, a ako hrvatska kandidatura bude prihvaćena, to će, s oko 6000 sudionika, biti najmasovniji sportski događaj u Hrvatskoj uopće.

Pročelnik gradskog odjela za sport i tehničku kulturu Veljko Karabaić kazao je da je predviđeno da igre traju dva tjedna, tijekom kojih bi se studenti i studentice natjecali u 20 sportova. U Rijeci bi se oko 2000 mladih sportaša natjecalo u rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, judu, squashu, plivanju i vaterpolu.

Rijeka se kandidira za domaćinstvo temeljem procjene da postojeća sportska infrastruktura, a pogotovo novoizgrađeni kompleks bazena na Kantridi, atletska dvorana na Kantridi i rukometna dvorana u Centru Zamet, osiguravaju uvjete za organizaciju natjecanja u ovim sportovima.

Za potrebe ESI-ja ubrzalo bi se dovršenje izgradnje sveučilišnog kampusa na Trsatu i to smještajnog dijela s 1500 kreveta, gdje bi tijekom igara bili smješteni natjecatelji. To je idealna prilika za uređenje nedostajućih sportskih terena, parka i ostalih dijelova infrastrukture u kampusu te slijedom toga povećanje studentskog standarda, procijenjeno je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da su motivi Rijeke da se kandidira višegodišnje iskustvo u organizaciji nekoliko sveučilišnih prvenstava, poput 7. europskog sveučilišnog prvenstva u odbojci i 1. europskog sveučilišnog prvenstva u bridgeu te 6. Europskog sveučilišnog prvenstva u rukometu te poticanje izgradnje infrastrukture.