Krenule međusobne optužbe u Splitu

Nakon što na sjednici Gradskog vijeća nije izglasano jamstvo Grada Splita Hajduku, a zatim je pod pritiskom Torcide ipak zakazana nova sjednica Gradskog vijeća za ponedjeljak, krenula su stranačka prepucavanja. Tako je HGS bio suzdržan zato jer je protiv bio SDP, SDP je bio protiv ili suzdržan jer smatra da su HDZ i HGS, koji su uništili klub, trebali preuzeti odgovornost, a HDZ smatra da je sve to igrokaz Keruma i SDP-a.

U ponedjeljak u 9,00 održat će se nova sjednica splitskoga Gradskog vijeća na kojoj će ponovno na dnevnom redu biti samo jedna točka – Hajduk. 'Bili' bi tada trebali ipak  dobiti jamstvo grada za potreban kredit, rekao je u izjavi za Hinu splitski dogradonačelnik Jure Šundov iz HGS-a.

O financijskom sunovratu kluba koji je u više od stoljeća preživio nekoliko država i sve režime razgovaralo se večeras i u emisiji Tema dana. Pogledajte videosnimku emisije.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća od 21 nazočnog vijećnika osam vijećnika Kerumove Hrvatske građanske stranke (HGS) bilo je suzdržano, a za davanja jamstva grada glasovalo je sedam HDZ-ovih i neovisnih vijećnika. Suzdržan je bio i vijećnik SDP-a Ivo Baldasar, a protiv je bilo pet vijećnika SDP-a i HNS-a.

Gradsko vijeće ima 24 člana: osam iz HGS-a, pet SDP-a, četiri HDZ-a, dva HNS-a, po jedan član HSP-a i HČSP-a, dvojicu s Nezavisne liste te jednog člana iz Stranke umirovljenika. Predsjednica Gradskog vijeća također je članica HGS-a.

Ovom prilikom pozivam SDP i HNS da se uzdignu iznad politike i da zajedno glasuju za jamstva Hajduku, kratko je poručio splitskoj oporbi dogradonačelnik Šundov.

O sazivanju sjednice u ponedjeljak odlučeno je pošto je nekoliko stotina navijača Hajduka, unatoč nevremenu i kiši, stiglo pred zgradu gradske uprave, gdje su prosvjedovali zato što su na sjednici Gradskog vijeća odbijena jamstva za otplatu zajma od 30 milijuna kuna za taj klub.

Dvojica pripadnika Torcide oko 15,30 sati ušli su na pregovore s dogradonačelnicom Anđelkom Visković, koja im je obećala novu sjednicu Gradskog vijeća. Torcidaši okupljeni ispred Banovine razišli su se kad su čuli da će se sjednica održati u ponedjeljak, a najavili su da će se tada ponovno okupiti.

HGS: Ne želimo biti glupa većina, želimo konsenzus

Dogradonačelnik Šundov optužio je nakon današnje sjednice Gradskog vijeća splitski SDP i HNS da su krivi što nije prihvaćen zaključak po kojem bi grad dao jamstva Hajduku. Nisu prihvatili HGS-ov prijedlog da se o tom zajmu postigne konsenzus, rekao je Šundov.

Objasnio je kako su HGS-ovi vijećnici bili suzdržani po stranačkoj disciplini kad su vidjeli da su SDP-ovi i HNS-ovi vijećnici protiv. Da su HGS-ovi vijećnici glasovali za, bila bi ostvarena potrebna većina za usvajanje zaključka, ali onda bi iduće godine, kada bi mogli nastupiti problemi s vraćanjem kredita, mi bili glupa većina, a mi to ne želimo, nego želim da teret rješavanja financijskih poteškoća zajednički preuzmu i vladajući HGS i oporbene stranke, kazao je Šundov.

SDP: Za stanje u Hajduku krivi su HDZ i HGS pa neka preuzmu odgovornost

Ivo Baldasar ocijenio je Šundovljeve optužbe konstrukcijom: Tražeći konsenzus svih gradskih vijećnika, HGS i Šundov su se ponijeli ucjenjivački, i na taj način se traži alibi, kazao je Baldasar. Prema njegovim riječima, za stanje u Hajduku krivi su HDZ i HGS, koji su od 2008. godine ostvarili gubitak veći od 100 milijuna kuna u tom klubu te sada za svoje postupke trebaju snositi i poljedice.

HDZ: Politički igrokaz Keruma i SDP-a

Splitski HDZ pak vjeruje kako iza današnjeg neizglasavanja jamstva Hajduku stoji politički igrokaz SDP-a i Keruma, koji se ni danas nije pojavio na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se o tome raspravljalo, rečeno je na konferenciji za novinare.

Da meteorolozi nisu najavljivali kišu, mogli bismo reći da je danas nebo proplakalo iznad Starog placa jer je gradonačelnik, uz pomoć SDP-a i HNS-a, ukinuo Hajduk, rekao je danas predsjednik Gradskog odbora splitskoga HDZ-a Petar Škorić. Dodao je kako mu nije jasno stajalište gradonačelnika i njegovih vijećnika koji danas nisu poduprli taj prijedlog dok su u lipnju dali potporu za mnogo veća jamstva.

Splitski HDZ smatra kako Hajduk kao brand i tradicija vrijede više nego svi dugovi te ga se ne bi smjelo gurati u stečaj. Netko će ga uzeti za jednu kunu i tako ostvariti svoje privatne interese. Hajduk živi vječno dok nije naletio na Keruma i Baldasara, zaključio je Škorić.

Hajduk: Ili jamstvo ili stečaj

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici o Hajduku nije odobrilo da grad kao većinski vlasnik toga kluba bude jamac za zajam od 30 milijuna kuna na rok otplate od godinu dana, a nakon glasovanja predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, koji je bio na sjednici, izjavio je da je šokiran takvom odlukom te da klub očekuje stečajni postupak.