Grad odbio izdati jamstva, Hajduk u stečaj?!

Gradsko vijeće Splita, Grad Split većinski je vlasnik Hajduka, nije odobrilo jamstvo Hajduku za kredit u iznosu od 30 milijuna kuna. Nakon te odluke, predsjednik hrvatskog nogometnog velikana Marin Brbić najavio je stečaj.

Ovo je kraj. Klub mora u stečaj, a što će dalje biti, stvarno ne znam. Nadam se da su svjesni svoje odluke, kako vladajući tako i oni iz oporbe, izjavio je nakon sjednice Brbić.

Hajduk ima velika financijske dugove, koja ne može isplatiti. Čelnici Hajduka tražili su jamstvo kako bi riješili tekuće probleme. Hajduk je dužan vjerovnicima, radnoj zajednici duguje plaće od travnja, a igračima posljednje dvije plaće.

Uoči glasovanja splitski dogradonačelnik Jure Šundov iz Hrvatske građanske stranke zatražio je da se odluka donese jednoglasno, no za jamstvo je glasovalo samo sedam od 21 prisutnog vijećnika. Za jamstvo su bili vijećnici HDZ-a i troje nezavisnih vijećnika, protiv su bili većina vijećnika SDP-a i HNS-a, a HGS i Ivo Baldasar iz SDP-a bili su suzdržani.

U žustroj raspravi najviše je bilo polemike oko plana kako izvući Hajduk iz krize. Naime, Brbić je naglasio kako ovaj kredit neće riješiti probleme, ali će pomoći konsolidiranju kluba. Vijećnike je zabrinula najava da Hajduk neće moći vraćati kredit.

Jasno je da ovaj kredit neće sasvim izvući klub iz teške situacije, ali ako ga klub ne dobije u idućih deset dana prijeti stečaj. Moramo riješiti i pitanje suspenzije i ispoštovati pravila Uefinog financijskoj fairplaya, ako ne uspijemo nećemo moći igrati u Europi, naglasio je Brbić tijekom rasprave.