Tucak pozvao 18 vaterpolista

Izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak odredio je osamnaestoricu igrača na koje računa za predstojeća dva kvalifikacijska susreta Svjetske lige koju će branitelji naslova i olimpijski pobjednici igrati 31. listopada u Zagrebu protiv Crne Gore i 3. studenoga u Istanbulu protiv Turske. U našoj skupini još je i reprezentacija Grčke.

Na izbornikovom popisu su vratari: Josip Pavić, Maro Bijač i Duje Jelovina; centri: Nikša Dobud, Fran Paškvalin i Ivan Krapić; bekovi: Andro Bušlje, Ivan Bujubašić, Luka Lončar i Marko Macan te vanjski igrači: Maro Joković, Paulo Obradović, Anđelo Šetka, Kristijan Milaković, Sandro Sukno, Petar Muslim, Ante Vukičević i Luka Bukić.

Ovo će biti prva reprezentativna akcija našeg novog izbornika Ivice Tucka i početak novog olimpijskog ciklusa. Ove godine Svjetska liga bit će izuzetno jaka jer se u nju vraćaju Crna Gora, Srbija i Mađarska, a samo pobjednici skupina idu u finale koje će se održati 11. lipnja iduće godine najvjerojatnije u Šangaju, kazao je izvršni dopredsjednik HVS-a i predsjednik Stručnog povjerenstva Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić.

Ivica Tucak naglasio je da je cilj igranja u ovim kvalifikacijama isfiltrirati momčad za idući olimpijski ciklus, u kojem nisu zatvorena vrata ni za Damira Burića ni za Mihu Boškovića.

Damiru i Mihi treba zahvaliti za sve što su napravili za našu reprezentaciju. Razgovarao sam već s njima i još ću u nastojanju da promijene svoje odluke. Mogu razumjeti razloge zbog kojih žele uzeti pauzu od godine dana od nastupa u reprezentaciji, ali ja ne želim nikome čuvati mjesto u reprezentaciji jer to ne bi bilo pošteno prema ostalim mladićima, rekao je Tucak i još jednom naglasio da Buriću i Boškoviću nisu zatvorena vrata reprezentacije.

Nova imena na izbornikovom popisu su vratar Jelovina, bekovi Lončar i Macan te vanjski igrači Milaković, Vukičević i Bukić.

Sve su to igrači koji su već bili uključeni u rad sa seniorskom reprezentacijom, a neke od njih sam i vodio dok sam bio izbornik juniorske reprezentacije koja je u Šibeniku osvojila naslov svjetskog prvaka. U idućim akcijama neki drugi će dobiti prigodu da se iskažu, a posebno ćemo voditi računa da pojačamo konkurenciju među ljevorukim igračima, pa ćemo uskoro isprobati Duju Živkovića iz Mladosti i Viskovića iz splitskog Jadrana na toj poziciji, zaključio je Tucak.

Perica Bukić je kazao da Savez na žalost još nije ispunio obećanje prema reprezentativcima koji su osvojili zlatno odličje u Londonu.

U proceduri je da od države uskoro svaki igrač dobije po 85.000 kuna, koliko pripada i izborniku, a mi bi trebali, ako ne početkom iduće godine, onda svakako do svibnja, kada počinju pripreme za SP u Barceloni, osigurati obećanih 100.000 kuna od Saveza. Time se barem donekle želimo približiti po nagradama našim glavnim konkurentima Mađarima i Srbima, koji su za zlatnu medalju reprezentativcima obećali 45.000 eura, a o Italiji i ne sanjamo, jer njihova premija za olimpijsko zlato iznosila je čak 170.000 eura, rekao je Bukić.