Hrvate čeka pakao u Skoplju!

Tri dana prije početka utakmice Makedonije i Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. atmosfera u Skoplju sve je užarenija. Ulaznica više nema, stadion Philip II rasprodan je i Vatrene će dočekati 33.500 "napaljenih" gledatelja. Maksimalno motivirani su i u redovima makedonske vrste.

Ne prijetim, to nije moj stil, ali Hrvate čeka pakao. Za mene je važno iskoristiti pozitivnu atmosferu i uvjeren sam kako će naša publika biti 12. igrač, poručio je makedonski izbornik Čedomir Janevski.

Prve dvije utakmice u skupini (Hrvatska, Škotska) pokazale su put, no sada igramo doma. Treba pripremiti igrače na pritisak koji ih očekuje s tribina. No, podrška s tribina bi mogla biti presudna, dodao je Janevski.

Bivši igrač Vardara, Club Bruggea, Charleroija i Lokerena makedonsku reprezentaciju  preuzeo je u kolovozu i ogled protiv Hrvatske u Zagrebu bio je njegov debi na makedonskoj klupi. Vatreni su slavili 1:0 golom Nikice Jelavića. Makedonci su potom gostovali u Glasgowu odigravši 1:1 protiv Škotske.

U Zagrebu smo nesretno izgubili, ali nema smisla plakati. Zaslužili smo bod, imali smo priliku. Nije nam dosuđen jedanaesterac, a Hrvatska je osim gola imala još samo jednu priliku. Hrvatska će sada biti opreznija, igrat će s više poštovanja, dodao je Janevski koji smatra kako neće biti većih iznenađenja niti s jedne strane.

Makedonski veznjak i član ciparske Alki Larnace, Nikola Gligorov smatra da je ključ uspjeha "kolektivna i mudra igra". Hrvatski igrači u boljoj su formi nego prije mjesec dana, no i mi igramo bolje. Moramo biti mudri i igrati kolektivno. Volio bih ponoviti igru iz Zagreba, ali sada i osvojiti bodove. Za tako nešto morat ćemo biti strpljivi i koristiti prilike, izjavio je Gligorov koji Modrića smatra ključnim igračem Vatrenih: Modrić je svjetska klasa. Sasvim sigurno danas je u boljoj formi nego prije mjesec dana.

Branič ukrajinskog Voljni Lutska Vanče Šikov smatra da će pun stadion i vatrena atmosfera biti veliki poticaj igračima. Podrška navijača bit će presudna. Hrvatska i Srbija su favoriti u iduće dvije utakmice, no očekuje ih neviđeni pritisak. Navijači i velika motivacija naša su prednost, smatra Šiškov.

Utakmica između Makedonije i Hrvatske na rasporedu je u petak 12. listopada u 20.30, uz prijenos na Drugom programu HTV-a. Četiri dana poslije u Skoplju gostuje Srbija.