Josipović odlikovao sportaše

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u povodu Dana neovisnosti uručio odličja i povelje sportašicama, sportašima i trenerima koji su na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojili odličja.

Donedavni izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom. Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara dobili su olimpijci Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz, Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković, David Šain i trener Nikola Bralić te paraolimpijci Darko Kralj, Zoran Talić, Mikela Ristoski, Branimir Budetić, Milka Milinković i trener Ivan Ivančić. Red hrvatskog pletera dobili su Lucija Zaninović i treneri Željko Babić, Vjekoslav Kobeščak, Elvis Fatović, Toni Tomas i Stjepan Vučković.

Predsjednik Josipović priznanja je uručio hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji te olimpijcu Samiru Baraću i paraolimpijcu Mihovilu Španji.

Predsjednik Josipović rekao je da mu je zadovoljstvo dodijeliti im odlikovanja u povodu Dana neovisnosti jer su takvi blagdani prigoda da se Republika Hrvatska zahvali svima onima koji su pridonijeli njezinom boljitku, ugledu i afirmaciji.


Danas su ovdje zajedno olimpijci i paraolimpijci da još jednom proslavimo uspjeh koji ste ostvarili na OI-ju i POI-ju u Londonu. Olimpijske igre u Londonu bile su sa tri zlatne, jednom srebrnom i dvije brončane najuspješnije u povijesti našeg olimpizma, baš kao što je i nastup 25 paraolimpijaca, koji su osvojili dvije srebrne i tri brončane medalje, bilo najuspješnije sudjelovanje naših sportaša na POI-ju. Vi svojim uspjehom šaljete važnu poruku svim našim građanima da se upornim radom i zalaganjem mogu postići rezultati koji dovode u pitanje granice ljudskih sposobnosti u onom najpozitivnijem smislu. Pokazali ste da se može više i bolje i to u fer i korektnom nadmetanju, a nije slučajno što se odličja dodjeljuju na ovaj blagdan jer je tada njihova poruka još jača, rekao je predsjednik Josipović koji je predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatku Mateši zaželio brz oporavak i izrazio nadu da će uskoro izići iz bolnice u Barceloni.

U ime odlikovanih predsjedniku je zahvalio bivši izbornik naše reprezentacije i najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu Ratko Rudić rekavši da je ovo priznanje cjelokupnom hrvatskom sportu.

Rezultati s olimpijskih i paraolimpijskih igara u Londonu svrstali su Hrvatsku u gornji dom svjetskih velesila, a kada bi se računale medalje u kolektivnim sportovima kao u pojedinačnim onda bi Hrvatska uistinu i bila u svjetskom vrhu, izjavio je Rudić i podsjetio da se i ova hrvatska vlada približila sportu i dala obećanje da će sport dobiti mjesto koje zaslužuje u hrvatskom društvu te da će uskoro i zakonski biti regulirane naknade za sportsku izvrsnost.

Hvala Vam što ste nas na početku olimpijskih igara posjetili u Olimpijskom selu u Londonu i pozivam Vas da i nadalje budete uz naše sportaše i na svim budućim velikim natjecanjima, rekao je Rudić na kraju svog obraćanja predsjedniku Josipoviću.