Peninsule Petroleum svjetski prvak

U uzbudljivoj završnici Svjetskog prvenstva u jedrenju klase RC44, koje se održalo u Rovinju, naslov svjetskog prvaka odnijela je posada jedrilice Peninsule Petroleum. Naslov ukupnog pobjednika ovogodišnje sezone u ovoj klasi pripala je Aqui.

Doslovno do posljednjih stotinjak metara posljednjeg nije se znalo tko će biti svjetski prvak. Nakon četiri dana jedrenja, nakon 13 održanih plovova, sve se svelo na bitku između Peninsule Petroleum Johna Bassadonea s taktičarem Vascom Vascottom i Aque Chrisa Bakea s taktičarem Cameronom Appletonom.

Aqua je stigla u Rovinj kao vodeća posada sezone i bila je najveći favorit za naslov prvaka. To su potvrdili od početka, vodili su veći dio prvenstva, međutim Peninsula je u subotu i nedjelju odradila savršen posao.

Nakon prva dva današnja plova, koja su pobijedili, Peninsula je preuzela vodstvo. Međutim, u posljednjem plovu prvenstva, startali su lošije, cijeli plov bili su iza Aque i bilo je samo pitanje koliko će zaostati odnosno hoće li se dovoljan broj posada ugurati između njih i Aque.

No, ni Aqua nije odradila savršen posao. Na kraju su ušli tek sedmi u cilj, dva mjesta ispred Peninsule, što im je bilo dovoljno za drugo mjesto ukupnog poretka. Treće mjesto pripalo je posadi Ceerefa Igora Laha s Micheleom Ivaldijem kao takičarem.