Aqua i Ceeref izjednačeni na vrhu

Nakon šest plovova na Adris RC44 Svjetskom prvenstvu u Rovinju isti broj bodova na prvom i drugom mjestu imaju britanska Aqua i slovenski Ceeref, dok je s četiri boda zaostatka na trećem mjestu ruska Nika, u čijoj posadi su i hrvatski jedriličari Tomislav Bašić i Darko Hajdinjak. Još su dva dana do kraja prvenstva.

Unatoč vrlo slaboj vremenskoj prognozi dobar jugozapadnjak zapuhao je danas u akvatoriju Rovinja i omogućio da se održe tri vrlo uzbudljiva plova.

Činilo se da Aqua (vlasnik Chris Bake, taktičar Cameron Appleton) ide stabilno prema tituli svjetskog prvaka, međutim planove im je pokvario peti plov prvenstva, u kojemu su Britanci bili pretposljednji. Prilično veliko iznenađenje priredila je u četvrtom plovu talijanska posada AFX Capital Racing Team. Posada u vlasništvu Massima Barranca i s Francescom Brunijem na mjestu taktičara uglavnom je na začelju flote, no u četvrtom plovu je pobijedila, što pokazuje koliko je jaka konkurencija u Rovinju. U petom plovu prva je ciljem prošla također jedan od posada sa začelja, francuski Aleph (vlasnik Hugues Lepic, taktičar Mathieu Richard), dok je ruska Nika (vlasnik Vladimir Prohiskin, taktičar Tomislav Bašić) pobijedila u šestom plovu prvenstva.

Još su dva dana natjecanja i u slučaju povoljnog vremena može odjedriti sedam jedrenja, četiri sutra i tri u nedjelju, tako da je još puno bodova u igri.

Bio je ovo dobar dan. Startali smo nešto sporije, napravili nekoliko grešaka u prvom plovu, ali atmosfera na brodu je dobra i posada je odlično reagirala, tako da smo uspijevali postići da brod ide sve brže i brže do kraja dana. Nakon pogreške u prvom plovu u nekoliko navrata posada me izvukla iz problema i vratili smo se u igru drugim i trećim mjestom, što je doista učinilo naš dan dobrim, rekao je taktičar Ceerefa Michele Ivaldi.

Danas je bilo malo gore, malo dolje. Imali smo doista težak i tvrd dan. Duboko smo startali i otišli na drugu stranu kursa koja nije bila dobra, ali do vremena kada smo se uspjeli oporaviti od toga, već su drugi prošli. Oporavili smo se u trećoj regati, uspjeli ostati izjednačeni sa Ceerefom što nije loša stvar za danas. Uvjeti su vrlo varljivi i prilično je tvrdo jedrenje jer nije konstantan vjetar, ali držimo se, kazao je Chris Bake, vlasnik i kormilar Aquae.