NBA novčano kažnjava bacanje na pod

NBA je objavila da je odlučila novčano kažnjavati igrače koji se nakon kontakta s igračem u napadu budu bacali na pod kako bi sudac svirao prekršaj u napadu.

Flops ili padovi nemaju veze s našim sportom. Tako se varaju suci koji sude nepostojeće prekršaje i varaju se navijači koji misle da su suci pogriješili, izjavio je glasnogovornik NBA-a Stu Jackson.


Od sada će igrač koji padne na pod nakon kontakta s igračem u napadu dobiti upozorenje, a onda u slučaju da ponovi drugi put kaznu u visini od 5.000 dolara (3.860 eura), 10.000 ako to ponovi još jednom i 15.000 za četvrto ponavljanje.

Prije je postojala mogućnost da se igraču u obrani dosudi prekršaj u napadu ako ostane na mjestu i dopusti napadaču da se zabije u njega. Međutim posljednjih godina, neki igrači su uveli naviku da se bace na pod kod lakšeg kontakta, varajući tako suce koji su onda svirali prekršaj u napadu.


Sindikat igrača nije sretan s novim pravilnikom i najavio je žalbu.
NBA ne smije jednostrano usvajati nova pravila kojima se igrači financijski kažnjavaju, a da se prije toga nije dogovorila sa sindikatom, izjavio je izvršni direktor NBAPA Billy Hunter.
Mislim da je svaka financijska kazna za takvo ponašanje u sportu neprimjerena. Ako bude potrebno, pribjeći ćemo pravnim sredstvima, dodao je Hunter.

Sezona NBA 2012./2013. počinje 30. listopada