Schumacher najavio oproštaj

Najuspješniji vozač u povijesti formule 1 sa sedam naslova svjetskog prvaka Nijemac Michael Schumacher najavio odlazak u mirovinu na koncu ove sezone. Bit će to njegov drugi oproštaj nakon što se umirovio 2006., ali se nakon četiri godine pauze vratio "oktanskom cirkusu". Ovoga puta misli ozbiljno.

Vrijeme je za stvarni oproštaj. Još uvijek sam sposoban ravnopravno se nositi s najboljima, ali izgubio sam volju i motiv što je u ovom sportu vrlo važno, izjavio je 42-godišnji Schumacher koji je tako prekinuo nagađanja o selidbi u neku drugu momčad nakon što je ostao bez mjesta u momčadi Mercedesa za iduću sezonu. Bilo je nekoliko konkretnih ponuda, no došao sam do kraja puta, dodao je.

Premda je u tijekom karijere više puta izjavio da ga rekordi ne zanimaju, Schumacher iza sebe ostavlja niz uspjeha koji će godinama ostati nedostižni. Sedam puta bio je svjetski prvak, ostvario je 91 pobjedu, a ukupno se 155 puta uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Imao je 68 najboljih startnih pozicija, a ukupno je nastupio na 302 Grand Prix utrke.

Vozio je za Jordan, Benetton, Ferrari i Mercedes. U F1 debitirao je 1991. na Velikoj nagradi Belgije i to na pomalo neobičan način. Tadašnji vozač Jordana, Bertrand Gachot zaglavio je u londonskom zatvoru jer je suzavcem napao taksista, pa je Schumacher uskočio u njegov bolid. U kvalifikacijama je bio sedmi, a potom je odustao u prvom krugu utrke.

Njegov povratak u F1 nakon prvog umirovljenja 2010. nije bio toliko uspješan. U 52 utrke samo jednom se popeo na pobjedničko postolje, ove godine u Valenciji gdje je osvojio treće mjesto, a još je četiri puta bio je četvrti. Posljednju pobjedu ostvario je 2006. u Kini.

Posljednjih mjeseci mnogo sam razmišljao i napokon shvatio kako nisam 100 posto unutra. Nakon što sam donio odluku o prekidu, odahnuo sam, dodao je Schumi.

Prema grubim procjenama samo od F1 zaradio je više od 600 milijuna eura. Za prvi ugovor u Jordanu dobio je oko 30.000 eura, a najviše je zarađivao u Ferrariju, oko 60 milijuna eura po sezoni. Pola od tog iznosa plaćali su sponzori. U Mercedesu je zarađivao oko 20 milijuna eura godišnje.