Podignuta optužnica protiv Karabatića

Sud u Montpellieru dignuo je optužnice za ilegalno klađenje i namještanje utakmice protiv nekoliko igrača istoimenog kluba, a među njima su Nikola Karabatić i njegov brat Luka, potvrdio je Karabatićev odvjetnik Jean Marc Phung. Ukupno se optužnica odnosi na 14 osoba.

Na sud će još Mladen Bojinović, Primož Prošta, Samuel Honrubia, ali i djevojke braće Karabatić, Jeny Priez i Geraldine Pillet. Među optuženima je i vlasnik bara kojeg se sumnjiči da je bio mozak operacije

Nikola i Luka Karabatić, koji priznaju da su se kladili, ali ne i da su namještali rezultat, pušteni su iz pritvora uz jamčevinu od 4.500 eura za Nikolu i 25.000 za Luku te uz zabranu kontakta s članovima kluba i drugim osobama upletenima u slučaj.

Rukometna zvijezda skriva se od novinara i javnosti. Tek je dao kratku izjavu preko odvjetnika: Posvetio sam život rukometu od rođenja, prikazivati me kao varalicu je neprihvatljivo. Kažu da smo varali, a nismo ni igrali. Nisam se kladio ja, nego moja djevojka, koja je znala situaciju u klubu i znala je da imamo problema s ozljedama igrača, rekao je Karabatić, dodavši: Ovaj slučaj je noćna mora, rukomet je moj život, kao što je bio i mom ocu.

Ova odluka praktički znači da je Nikola sada nezaposlen, rekao je odvjetnik Phung o uvjetu jamčevine po kojemu Nikola ne smije kontaktirati ljude iz kluba. Drugi odvjetnik Eric Dupont Moretti najavio da će se žaliti na uvjete sudske kontrole koja je nametnuta njegovom klijentu i koja mu brani igranje rukometa. 

Procurila je  i neprovjerena informacija da je francuska policija u posjedu snimki telefonskih razgovora u kojima optuženi razgovaraju o tome kako će zaraditi nešto novca na kladionici jer znaju da će njihova momčad izgubiti u spornoj utakmici Montpellier - Rennes.

Rukometni klub Montpellier najavio je žestok okršaj s rukometašima. U slučaju da im se dokaže krivnja,  najvjerojatnije će svi dobiti izgon iz kluba.

Braća Karabatić i još 15 osoba privedeni su u nedjelju u okviru istrage o namještanju utakmice između njihova kluba Montpelliera i Cesson-Rennesa 12. svibnja koju je Montepeller izgubio 28:31. Tada su zabilježene velike uplate na kladionici upravo na taj susret i to na poraz Montpelliera, koji je prije te utakmice osigurao titulu prvaka. Sumnja se da su supruge i djevojke rukometaša te neke osobe zaposlene u klubu uplatile najmanje 5.000 eura, što im je donijelo zaradu od oko 200.000 eura.