Kladili se, ali nisu namještali

Francuski rukometaš Nikola Karabatić i njegov brat Luka, koji su privedeni u nedjelju u sklopu istrage o klađenju i namještanju utakmice između Montpelliera i Cesson-Rennesa, "kladili su se, ali nisu namještali rezultat", izjavio je u ponedjeljak za radiopostaju RTL njihov odvjetnik Eric Dupond-Moretti.

Oni su se kladili, što je sportski prekršaj, ali ne kazneni. Da bi pravosuđe moglo intervenirati u takvom slučaju, potrebno je imati namještenu utakmicu, a kako toga nema, na kaznenom planu također onda nemamo ništa. Namještenu utakmicu treba dokazati, tužitelj mora to dokazati, a njih dvojica najodlučnije demantiraju da su namještali utakmicu. Oni nisu varalice, utakmica nije bila namještena, dodao je odvjetnik.

Braća Karabatić i još 15 osoba, među kojima je još nekoliko sadašnjih i bivših igrača Montpelliera, privedeni su u nedjelju u okviru istrage o namještanju utakmice između njihova kluba Montpelliera i Cesson-Rennesa 12. svibnja koju je Montepeller izgubio 28:31. Tada je zabilježena golema uplata na kladionici upravo na taj susret i to na poraz Montpelliera, koji je prije te utakmice osigurao titulu prvaka. Sumnja se da su supruge i djevojke rukometaša te neke osobe zaposlene u klubu uplatile 5.000 eura, što im je donijelo zaradu od oko 200.000 eura.

Ako im se dokaže da su se kladili na utakmicu, što je sportski prekršaj, braći Karabatić prijeti kazna u obliku suspenzije od šest utakmica i 15.000 eura novčane kazne. Predsjednik Montpelliera Remy Levy zaprijetio je da kazna može ići čak i do otpuštanja.

Ako im se pak dokaže da su sudjelovali u namještanju rezultata, što je kazneno djelo "sportske korupcije" mogli bi biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju i do pet godina te sa 75.000 eura novčane kazne.