Izuzetna mi je čast jedriti za Esimit Europu 2

Jedan od najboljih hrvatskih jedriličara Ivan Kljaković Gašpić postao je član posade jedrilice Esimit Europa 2. To je 30-metarske maksi jedrilice u vlasništvu Slovenca Igora Simčiča koja plovi pod europskom zastavom i smatra se jednom od najboljih jedrilica na svijetu, a na palubi udružuje jedriličare iz osam europskih zemalja, među kojima višestruke pobjednike America's Cupa, svjetske, europske i olimpijske prvake.

Kljaković Gašpić će tako pod vodstvom legendarnog Jochena Schümanna u Formuli 1 svjetskog jedrenja nadograditi svoja bogata iskustva iz olimpijskih razreda i pripomoći daljnjim uspjesima rekorderke i serijske pobjednice najvećih regata.

Radostan sam što se Kljaković Gašpić odazvao našem pozivu. S njime će naša ekipa dobiti izvrsnog jedriličara kojega veoma cijenim i poštujem. Ivan nema samo izvrsno tehničko znanje, nego također razumije specifičnost jedrenja na velikim jedrilicama i spreman je potpuno se prilagoditi timskom radu za postizanje zajedničkog cilja. Potonji je također moto našeg projekta koji s pridruživanjem Kljaković Gašpića simbolično podržava pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji i istodobno potiče suradnju svih naroda u Europi. Počašćen sam što je naša nastojanja poduprla i ministrica Vesna Pusić, naglasio je Simčič, osnivač projekta Esimit Europa.

Kljaković Gašpić nije krio zadovoljstvo: Izuzetna mi je čast što sam se pridružio jednom od najambicioznijih sportskih projekata na svijetu. To je veliko priznanje kako za mene osobno tako i za cijelu Hrvatsku. Raduje me da će Hrvati uz moju pomoć opravdati ulogu velikih pomoraca i jedriličara. Izuzetno smo uspješni u olimpijskim jedriličarskim razredima, zato se radujem izazovu i želim dokazati da možemo biti jednako uspješni i na velikim jedrilicama. Biti u međunarodnoj ekipi legendi svjetskoga jedriličarstva još je jedan dodatni motiv da dam sve od sebe za buduće uspjehe jedrilice Esimit Europa 2.

Jedrilica Esimit Europa 2 plovi pod europskom zastavom, registrirana je na Cipru, članica je jedriličarskog kluba Yacht Club de Monaco, natječe se za Jedriličarski savez Slovenije i na palubi udružuje jedriličare iz osam europskih zemalja. Plovi pod pokroviteljstvom predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa te uživa podršku Martina Schulza, predsjednika Europskog parlamenta. Njezin glavni sponzor je Gazprom, a službeni partner BMW.