Hrvatska u trećoj jakosnoj skupini za EP

Europski košarkaški savez, FIBA Europe, objavio je jakosne skupine za ždrijeb EP-a košarkaša 2013. godine u Sloveniji, koji će se održati 18. studenog u Postojnskoj jami. Hrvatska je zahvaljujući stopostotnom učinku u kvalifikacijama uvrštena u treću jakosnu skupinu, u kojoj su i preostale tri reprezentacije koje su u kvalifikacijama ovoga ljeta ostale neporažene - Italija, Njemačka i Crna Gora.

Za nositelje su postavljene reprezentacije koje su na prošlom Eurobasketu u Litvi 2011. godine stigle do polufinala. To su prvak Španjolska, finalist Francuska, osvajač brončane medalje Rusija te četvrtoplasirana Makedonija.

U drugoj su skupini peta i šesta reprezentacija s Eurobasketa 2011. godine, Litva i Grčka, domaćin Slovenija te domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara Velika Britanija.

Reprezentacije u posljednje tri jakosne skupine poredane su po učinku u kvalifikacijama.

Ovakav način razvrstavanja reprezentacija ždrijeb će učiniti vrlo neizvjesnim jer bi Hrvatska na primjer mogla doći u skupinu s Makedonijom, Velikom Britanijom, Finskom, Belgijom i Švedskom, ali bi suparnici našim košarkašima mogli biti i Španjolci, Litvanci, Bosanci, Turci i Srbi.

Eurobasket košarkaša u Sloveniji igrat će se od 4. do 22. rujna sljedeće godine.

JAKOSNE SKUPINE ZA EUROBASKET:

1 - Španjolska, Francuska, Rusija, Makedonija
2 - Litva, Grčka, Slovenija, Velika Britanija
3 - Italija, HRVATSKA, Njemačka, Crna Gora
4 - Finska, Poljska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina
5 - Gruzija, Belgija, Latvija, Turska
6 - Češka, Srbija, Izrael, Švedska