Šuker: Hrvatska i Srbija će igrati džentlmenski

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker ocijenio je da će predstojeće kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2014. godine Srbija i Hrvatska odigrati džentlmenski, objavio je u nedjelju beogradski Blic.

Kad srpska reprezentacija u ožujku dođe u Zagreb, a mi u rujnu u Beograd, ne sumnjam da će sve to biti na nivou i džentlmenski, rekao je Šuker u razgovoru s novinarkom Blica. On je istaknuo da dobro surađuje s kolegama iz nogometnih saveza u regiji.

Moram naglasiti da imam dobru suradnju sa predsjednikom Nogometnog saveza Srbije Tomislavom Karadžićem, kao i s Dejanom Savićevićem, predsjednikom Nogometnog saveza Crne Gore, rekao je Šuker i priznao da je u vrijeme stare Jugoslavije bilo teže igrati.

Proveli smo jednu lijepu mladost u tom vremenu. Kad bih imao čarobni štapić volio bih izbrisati rat i brojne žrtve koje je on odnio. Jedno je jasno na svim prostorima - svaka obitelj se bori za bolji i kvalitetniji život, istaknuo je Šuker, objašnjavajući kako kod njega nema okolišanja i da voli skresati sve u lice. S obzirom na to da sam sad predsjednik HNS-a, onda mi funkcija nalaže da moram razmisliti malo duže, dodao je Šuker.

On je istaknuo da nogometni savezi u regiji imaju mnoge zajedničke probleme. Radimo na tome da se broj prvoligaških ekipa smanji, tako da ove godine u Hrvatskoj ima 12 momčadi, a naredne će ih biti 10, najavio je Šuker, napominjući kako statistika i UEFA kažu da svako povećanje broja prvoligaša smanjuje gledanost.

Zašto onda da idemo protiv gledanosti!? Nismo mi razvijene zemlje gdje su desetine milijuna eura u igri. Mi nemamo predznake velikih europskih liga i moramo investirati u djecu, što znači što više zelenih terena i što više fudbalskih klubova sa omladinskom školom. Osobno ću poduprijeti svaki klub koji ulaže u mladost, u djecu. To je jedini put za napredak nogometa na našim prostorima, ocijenio je Šuker.

Shvatio sam da mogu puno pomoći svojim iskustvom, jer sam vidio što se radi u našem nogometu, španjolskom, njemačkom, engleskom. I sve to kad čovjek vidi svojim očima u prednosti je. Iskoristiću tu prednost i jezicima i poznanstvima pomoći razvoju hrvatskog nogometa. Mislim da sam na dobrom putu, ocijenio je predsjednik HNS-a.

Kao primarni cilj nogometne reprezentacije Hrvatske Šuker je istaknuo odlazak na svjetsko i europsko prvenstvo i stvaranje nacionalnog nogometnog kampa.

Na kongresima se družim sa svojim prijateljima. Nogomet nogometašima! Cilj nam je kreirati snove dječacima koji sanjaju uspjeh, istaknuo je Šuki za beogradski Blic.