Perković osigurala finale

Hrvatska bacačica diska Sandra Perković plasirala se u finale te discipline prebacivši potrebnu normu već u prvoj seriji. Sandra je bacila disk na daljinu od 65,74 m.

Sandra je tako službenu olimpijsku normu od 63 metra prebacila bez problema, odradivši kvalifikacije bez ikakvog stresa. Bolje od nje bile su Kolumbijka Yarleys Barrios s rezultatom od 65,94 metara, te Njemica Nadine Muller s daljinom od 65,89 metara.

Zadovoljna sam, kako da ne, norma je bila 63 metra, a ja sam dobacila preko 65 metara. Rukometašice su me zamolile da im ne dajem stres prije iduće utakmice i ispunila sam im želju, izjavila je Sandra u izjavi HTV-u, dodavši: Kvalifikacije su uvijek zeznute, jer zna se dogoditi da ih se ne shvati ozbiljno. Bit će vatreno u finalu, nekoliko cura je u kvalifikacijama bacilo preko 65 metara. Ipak, ako sve bude dobro, nadam se medalji.

U kvalifikacijama je nastupilo 35 diskašica, a u finale se plasiralo njih 12. Olimpijsku normu prebacilo je osam natjecateljica, dok su ostale ušle u finale po rezultatu.

Sandra je ove sezone disk najdalje bacila na 68,24 metara u Šangaju, što je novi hrvatski rekord, te ujedno treći rezultat ove sezone. Dalje od nje bacile su Ruskinja Darija Piščalnikova (70,69) i Njemica Nadine Muller (68,89). Svjetski rekord drži Njemica Gabriele Reinsch, koja je 1988. godine ostvarila rezultat od 76,80 metara.
Finale bacanja diska na rasporedu je u subotu u 20.30 sati po hrvatskom vremenu.