Četverac uvjerljivo u finale

Hrvatski četverac na pariće uvjerljivo se plasirao u finale Olimpijskih igara u Londonu. Damir Martin, Martin Sinković, Valent Sinković i David Šain osvojili su uvjerljivo prvo mjesto u svojoj polufinalnoj skupini.

Napravili smo sve što smo planirali, a nadam se da ćemo tako veslati i u finalu. Ne osjećamo pritsak da moramo osvojiti zlato, a dobro je je da smo u svom Selu, odvojeni od ostalih sportaša, djelatnika, pa se ne osjeća takav pritisak, kazao je Martin Sinković.

Hrvatski veslači mirno su otvorili utrku. Nakon 500 i 1.000 metara držali su se na drugom mjestu iza Rusa, a zatim su podigli broj zaveslaja i vrlo brzo stigli do uvjerljivog vodstva. Posljednjih 500 metara mirno su održavali prednost i na kraju ostvarili uvjerljivu prednost.

Rusi su napravili samoubojstvo, oni uvijek krenu tako jako, ali se vidjelo da će posustati. Ovakvom taktikom mogli su dobiti vrlo malo, a izgubili su finale. Mi smo se napalili na Australce i Britance, htjeli smo biti najbrži, rekao je Dean Martin.

Rusija je na kraju potpuno pala i na kraju su plasman u finale izborile i posade Australije i Velike Britanije. Australci su za hrvatskim četvercem zaostali 2,06 sekundi, a Britanci 2.32 sekunde.

Dogovor je bio da držimo svoj ritam. Nismo se obazirali na Ruse, jer smo znali da neće izdržati. Znamo da smo favoriti, ali ne razmišljamo o zlatu. Bitno je da odveslamo dobru utrku, u odličnoj smo formi i samo da smireno uđemo i da damo najviše od sebe. Danas je zadnjih 700 metara bila zaglušujuća buka, a nikada nismo veslali pred ovolikim brojem ljudi. Ovo je zbilja nezaboravno, kazao je Valent Sinković.

Osječanin David Šain bio je ponosan kada im je legendarni Norvežanin Olaf Tufte, dvostruki olimpijski prvak u samcu, došao čestitati nakon utrke.

To nam jako puno znači jer te cijene najveći. Ovu utrku smo odveslali kao na treningu, nismo se upuštali u jurnjavu s Rusima. Imamo svoj ritam, tek možda u zadnjih tisuću metara počinješ gledati koga trebaš prestići i koliko treba jače veslati kako bi prestigao suparnika, kazao je Šain, koji Nijemce smatra glavnim suparnicima za zlato.

Zna se od ranije da smo mi i Nijemci glavni favoriti za zlato, tako je i sada. Sigurno će to biti jedna dobra utrka, kao i sve ove sezone i svih ovih godina. Nadam se da nam se neće dogoditi pogreška iz Bleda s finala Svjetskog prvenstva, izjavio je Šain. Trener Nikola Bralić bio je vrlo zadovoljan izvedbom.

Dogovorili smo se da idemo svojim ritmom ne obaziremo se na druge već veslamo u ritmu 35 zaveslaja. Dečki su se svega pridržavali, odradili su odličnu utrku. U finalu se ne treba opterećivati. Za mene bi i medalja bila odličan rezultat.

U drugoj polufinalnoj skupini slavili su Nijemci, a preostala dva mjesta u finalu izborile su posade Estonije i Poljske.

Finale je na rasporedu u petak, 3. kolovoza.

Vekić u C finale

Mario Vekić plasirao se u C finale samaca. Nakon što u utorak nije uspio izborio plasman u polufinale, Vekić nastavlja borbu za što bolji plasman. U današnjem C polufinalu Vekić je osvojio prvo mjesto u svojoj skupini.