Dva slučaja dopinga u Londonu

Dva su slučaja dopinga potresli idiličnu atmosferu na Olimpijskim igrama u Londonu.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) privremeno je suspendirao uzbekistansku gimnastičarku Luizu Galiulinu (20) zbog pozitivnog rezultata na doping kontroli.

Galiulina je suspendirana na osnovu A uzorka mokraće na testu koji je obavljen 25. srpnja. Taj rezultat je pokazao da je koristila zabranjenu supstancu furosemid. Radi se diuretiku koji se koristi za smanjivanje tjelesne težine.

Galiulina će sada morati čekati rezultat B uzorka. U slučaju da i on bude pozitivan prijeti joj dvogodišnja suspenzija.

Pozitivna je bila i atletičarka Tameka Williams (22) koja je nakon toga povučena iz reprezentacije St. Kitts and Nevisa na olimpijskim igrama u Londonu zbog pozitivnog nalaza na dopinškom testu.

Olimpijski odbor St. Kitts and Nevisa nije želio otkriti koje je zabranjene supstance uzimala nacionalna rekorderka na 100 i 200 metara, niti kada je obavljena kontrola. Williams je na posljednjim Panameričkim igrama osvojila četvrto mjesto na 200 metara, a u Londonu je trebala nastupiti na svojim prvim OI. Ukoliko i B test potvrdi prvotni nalaz Tameki Williams prijeti suspenzija na dvije godine.

Za sad su tri slučaja dopinga otkrivena na Olimpijskim igrama. prvi je bio slučaj albanskog dizač utega Hysen Pulaku (19).