Mačevanje i judo po prvi put na OI-u

Mačevalac Bojan Jovanović, te judaši Tomislav Marijanović i Marijana Mišković razlog su što će Hrvatska po prvi puta nastupiti na OI u mačevanju i judu.

Splićanka Mišković je, uz košarkašicu Sandru Mandir, i jedina ženska članica hrvatske olimpijske reprezentacije koja je - majka.

Na to sam zbilja jako ponosna i to će mi dati dodatnu motivaciju za nastup. Na ceremoniji otvaranja čak dvadeset judaša je nosilo olimpijsku zastavu, što je najviše nakon atletičara, pa vi onda recite da judo nije popularan. Kada ste među 14 djevojaka onda možete računati na olimpijsku medalju. Sve svoje suparnice sam pobjeđivala, ali isto tako sam i od svih sam gubila. Judo je takav sport da možete pasti u prvoj sekundi, ali i da vam se poklopi dan i da osvojite zlato, rekla je Mišković.

Njezin 30-godišnji kolega i sugrađanin Marijanović je zadovoljan ždrijebom.

U prvom kolu idem na Gruzijca, zatim ako pobijedim slijede Francuz, Amerikanac ili Slovenac. Ždrijeb je dobar, jer sam izbjegao Brazilca, Korejca i Moldavca i to mi je drago. Dobro sam trenirao, spreman sam i svjestan sam da će sitnice odlučiti. U mojoj kategoriji ima sedam ljudi s olimpijskim medaljama i trinaest sa svjetskim. Stvarno je jaka i velika konkurencija, kazao je Marijanović, čiji je cimer Zagrepčanin Bojan Jovanović, prvi hrvatski olimpijski predstavnik u mačevanju od 1936.

U prvom krugu borit će se protiv 22-godišnjeg Meksikanca Daniela Gomeza.

Ne bih htio prognozirati svoj rezultat, to je loša karma. Na Igrama su samo najbolji, a ja sam zadovoljan ždrijebom. Pobjeđivao sam sve najbolje, europskog prvaka, drugog nositelja olimpijskog turnira. Mislim da na turniru ima jako malo onih za koje mogu reći da imaju sigurnu pobjedu protiv mene, kazao je naš floretist.

I Jovanović i Mišković i Marijanović će nastupiti 31. srpnja.