Josipović otvorio Hrvatsku kuću

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otvorio je Hrvatsku olimpijsku kuću u Londonu, koja će za vrijeme Olimpijskih igara biti stjecište svih hrvatskih sportaša, trenera, novinara, poslovnih ljudi i njihovih gostiju.

Predsjednika Josipovića su pred Kućom dočekali predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop, a potom je obišao sva tri dijela Kuće - dio namijenjen turističkoj promidžbi, dio za gospodarsku suradnju i press-centar.

Olimpijske Igre su veliki događaj u kojem se sportaši natječu za medalje, ali i stvaraju nova prijateljstva. Nadam se da će ove Igre biti uspješne za Hrvatsku, ne samo po broju osvojenih medalja, već i po promociji Hrvatske na turističkom i gospodarskom planu. London je svojevrsno središte svijeta i zato je vrlo važno da se Hrvatska dostojno predstavi Londonu, a ova Kuća će u tom bitno pomoći, izjavio je predsjednik Josipović, otvarajući Hrvatsku kuću.

Olimpijske igre su veliki događaj, a naši sportaši su uložili puno truda da uopće dođu na Igre. Posjetio sam ih u Olimpijskom selu i uvjerio se u njihovu motivaciju, a za mene su oni svi pobjednici, pa se ne bih usuđivao prognozirati koliko će medalja osvojiti, kazao je Josipović, koji je na upit koji mu je najdraži sport odgovorio kako je mladosti igrao nogomet i stolni tenis, a sada - preferans.

Predsjednik se sastao s Cameronom

Hrvatski predsjednik je sinoć nazočio i otvaranju Olimpijskih igara, a prije samog otvorenja sastao se i sa britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Sastao sam se s premijerom Cameronom u okviru prijema uoči otvaranja. Premijer Cameron je izrazio podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju, te navijestio da će Velika Britanija, po ispunjenju svih uvjeta uskoro ratificirati Sporazum u pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji. Također, nazočio sam i prijemu kod Kraljice Elizabete II u Buckinghamskoj palači i to je vrlo decentan i dostojanstven prijem s velikim brojem državnika iz cijelog svijeta", kazao je Josipović, koji je bio oduševljen sinoćnjim otvaranjem Igara.

Bio je to iznimna predstava u koju je očito uloženo puno truda i novca, ali i podosta duhovitosti. Naravno, bio sam posebno ponosan kada je stazom prošla hrvatska ekipa, zaključio je Josipović, koji je kazao kako se namjerava vraćati u London, ali da to nije isključeno.

Sedamnaest članova Biciklističkog kluba Pedalinac, koji su biciklom prešli put od Zagreba do Londona, potom su Predsjedniku uručili majicu s potpisima.

Hrvatska olimpijska kuća nalazi se u hotelu Pelham u elitnom dijelu Londona, u ulici Pelham odmah na stanici metroa South Kensington, a za vrijeme Igara služit će i kao ured Hrvatske turističke zajednice. U Hrvatskoj kući će svakodnevno biti upriličene konferencije za novinare, poslovni sastanci i susreti svih Hrvata koji se zateknu u Londonu, a tu će se slaviti i osvojene medalje. U samoj Kući je organiziran i press-centar za brojne hrvatske novinare, pa i one koji nemaju akreditaciju za Olimpijske igre.