Dobri rezultati doping kontrola

Borba protiv dopinga uoči početka olimpijskih igara u Londonu pokazala se uspješnom nakon što su testiranja u zadnjih nekoliko mjeseci utvrdila da je više od 100 sportaša koristilo zabranjene tvari, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Jacques Rogge.

U srijedu je devet atletičara dobilo zabranu nastupa od Međunarodne atletske federacije (IAAF) zbog korištenja dopinga.

Marokanska trkačica na 1.500 m Mariem Alaoui Selsouli i dvoranski svjetski prvak u skoku u vis Grk Dimitris Chondrokoukis su također bili pozitivni na testu na doping ovaj tjedan prije nego su došli u London.

To je dobar znak za borbu protiv dopinga, rekao je Rogge. To je dokaz da sustav funkcionira i da je učinkovit.

Devet atletičara među kojima je i maratonac Marokanac Abderrahim Goumri, su svi uhvaćeni u dopingiranju zahvaljujući Programu atletske biološke putovnice koja prati podatke o krvi sportaša tijekom vremena te tako uočava bilo kakve anomalije.
Rogge je kazao da, iako ne mogu odmah svi sportovi imati koristi od ovog sustava zbog svoje prirode, bi volio da se program proširi.
Činjenica je da nisu svi sportovi uveli 'krvnu putovnicu'. Ali istina je da je krvni profil moćno oružje koje se mora proširiti na što više zemalja, dodao je predsjednik IOC-a dodajući da je sretan što je krvni profil doveo do otkrivanja sportaša koji su koristili doping.
Tijekom Igara u Londonu testirat će se oko 6.250 uzoraka, više nego na bilo kojim Igrama prije, dok je britanska antidopinška agencija dobila dopuštenje da vrši testiranja u prednatjecateljskim trening kampovima.