Selsouli pozitivna na doping

Marokanska trkačica na 1,500 metara Mariem Alaoui Selsouli (28) bila je pozitivna na dopinškoj kontroli na zabranjeni diuretik furosemid, te joj je zabranjen nastup na Olimpijskim igrama koje u petak počinju u Londonu.

Selsouli je bila pozitivna na dopinškoj kontroli nakon pobjede na mitingu Dijamantne lige u Parizu održanom 6. ovog mjeseca.

Kako je već ranije u karijeri bila kažnjena dvogodišnjom zabranom nastupa zbog dopinga, Selsouli bi ovoga puta, prema pravilima Svjetske antidopinške agencije (WADA), mogla biti kažnjena doživotnom zabranom nastupa.

Selsouli, osvajačica srebrnog odličja na ovogodišnjem Svjetskom dvoranskom prvenstvu, u Parizu je trčala 3:56.15 minuta što je bilo najbolje vrijeme na 1,500 metara u posljednjih šest godina, te poboljšanje njezina osobnog rekorda za više od četiri sekunde. Ispostavilo se kako do tog rezultata nije stigla samo napornim treningom, već i uz pomoć nedopuštenih sredstava.

Alaoui Selsouli je odustala od svog prava da zatraži analizu 'B' uzorka, te je stoga suspendirana. Prema pravilima IAAF-a, još uvijek ima pravo na saslušanje pred komisijom Marokanskog atletskog saveza koje se mora održati u roku od tri mjeseca, objavio je IAAF.

Selsouli je prvi put bila pozitivna na dopinškoj kontroli u kolovozu 2009. kada joj je utrvđeno uzimanje krvnog dopinga (EPO).

WADA je u utorak objavila kako je više od 100 sportaša uhvaćeno u korištenju dopinga, te kažnjeno u posljednjih nekoliko mjeseci u nastojanju da se varalicama onemogući nastup na Igrama u Londonu. Na samim Igrama uzet će se oko 6,250 uzoraka za analizu što će biti novi rekord.

Na posljednjim Igrama u Pekingu bilo je 20 slučajeva dopinga, od toga šest kod konja, dok je prije osam godina u Ateni bilo 26 pozitivnih uzoraka.