Svečani ispraćaj hrvatskih olimpijaca

U petak u Londonu svečanim otvaranjem službeno počinju Igre XXX. Olimpijade, a u zagrebačkom hotelu Westin upriličen je svečani ispraćaj hrvatske olimpijske delegacije. Ukupno će u Londonu nastupiti 108 hrvatskih sportaša.

Svečanom ispraćaju nazočili su dopredsjednik Sabora Josip Leko, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i mnogi drugi, koji su im odreda poželjeli sportsku sreću i dobre rezultate na Igrama.

Vi ste već sada postigli iznimni sportski uspjeh što ste se svojim rezultatima kroz kvalifikacije uopće plasirali na Olimpijske igre. Ne sumnjam da će hrvatski sportaši u Londonu biti dostojni promicatelji ideje olimpizma, jedine preostale globalne ideje zajedništva i mira, izjavio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zahvalivši se na pomoći hrvatskoj Vladi.

U ime Vlade hrvatske olimpijce ispratio je ministar Jovanović, koji se podsjetio na prvi nastup Hrvatske na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.: Svi se sjećamo Barcelone i našeg prvog nastupa u doba rata. Nastupa u kojem je cijela Hrvatska uživala u broncama Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića te srebru vaterpolista. I tada i sada sportaši su ostali najveći promicatelji Hrvatske u svijetu. U London putuje triput više naših sportaša negoli tada u Barceloni, a ja im želim da osvoje i triput više medalja, dakle najmanje devet.


Porast broja hrvatskih sportaša

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop naglasio je kako u London putuje 108 sportaša, 30 posto više negoli na Igrama u Ateni 2004: Porast broja naših sportaša svjedoči o kvalitetnom radu i razvojnim programima HOO-a. Uz ovakav rekordni broj naših olimpijaca, poželio bi i da se iz Londona vrate s rekordnim brojem odličja ili barem pet, koliko smo ih osvojili na Igrama u Ateni i Pekingu.

Olimpijske igre započinju 27. srpnja, a na svečanom otvaranju hrvatsku zastavu nosit će rukometaš Venio Losert.

Još jednom ponavljam da mi je iznimna čast i ponos što sam izabran za nositelja naše zastave u Londonu. Nadam se da ću jednako ponosan biti i na povratku, a očekujem da osvojimo više odličja nego u Pekingu, izjavio je Losert.


Primorac na sedmim Igrama

Najveći pljesak okupljenih dobio je stolnotenisač Zoran Primorac, kojemu će Igre u Londonu biti čak sedme na kojima je nastupio.

Obećavam da će ovo biti i moje posljednje Igre, Rio de Janeiro 2016. bi stvarno bilo previše. No, tako sam govorio i nakon Atene. Moji veliki prijatelji i također sedmerostruki olimpijci Francuz Jean Michel Saive i Šveđanin Jorgen Persson i ja tada smo govorili da su nam ovo posljednje Igre, a u Pekingu smo se Persson i ja borili u četvrtfinalu. Obećavam da ću dati svoj maksimum, nikakav rezultat mi nije imperativ, no nitko nije očekivao ni da ću u Pekingu stići do četvrtfinala, izjavio je 43-godišnji Primorac, najstariji hrvatski olimpijac.

Primorac je u ime svih naših sportaša pročitao i Olimpijsku povelju, koju su zatim potpisali svi hrvatski putnici u London.


Danas otputovala većina hrvatskih olimpijaca

Mali dio hrvatske olimpijske reprezentacije već je u Londonu, a od danas će u Londonu boraviti i rukometaši i rukometašice, košarkašice te predstavnici u streljaštvu, tenisu, stolnom tenisu, taekwondou, jedrenju, veslanju, plivanju i mačevalac Bojan Jovanović.