Jaki smo i ovisimo isključivo o sebi

Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će na svjetskom prvenstvu koje se održava iduće godine u Sevilli u skupini D zajedno s domaćinom Španjolskom, Mađarskom, Alžirom, Egiptom i Austrlijom, odlučeno je na ždrijebu kojeg je Međunarodni rukometni savez organizirao u španjolskoj prijestolnici.

Na svakom je prvenstvu 10 jakih reprezentacija, ždrijeb ih samo rasporedi tako da na to utjecati ne možemo. Mi smo dobili jake domaćine i Mađare, te neugodne Afrikance. No sistem je promijenjen, tako da najvažnija utakmica sada ispada osmina finala, tu popravka nema. Očekujem naravno prolazak u osminu finala gdje se križamo sa skupinom u kojoj su barem 4 podjednako kvalitetne reprezentacije, a nećemo otpisati ni Bjeloruse. No mi smo Hrvatska, jaki smo i ovisimo isključivo o sebi. Jedna stvar zabrinjava, a ta je da ćemo imati svega 8 dana priprema u punom sastavu tako da se nadam da će nas zaobići ozljede. No kako nama tako i drugima, ali ima još puno do toga. Mene najviše ineteresira ono što me očekuje za par dana, a to su Olimpijske igre, rekao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža.

Format natjecanja promijenjen je u odnosu na dosadašnja Svjetska prvenstva. Nema više drugog kruga s prenošenjem bodova već iz svake skupine prolaze četiri reprezentacije u osminu finala, a do kraja se igra po kup sustavu. Križaju se A1-B4, A2-B3, B1-A4 i B2-A3 (isto tako i skupine C i D).

Prvenstvo će se održavati od 11. do 27. siječnja, a Hrvatska će prvi krug igrati u Madridu.

ždrijeb

Skupina A (Granollers): Francuska, Njemačka, Argentina, Tunis, Crna Gora, Brazil;

Skupina B (Sevilla): Danska, Makedonija, Island, Katar, Rusija, Čile;

Skupina C (Zaragoza): Srbija, Slovenija, Poljska, Južna Koreja, Bjelorusija, Saudijska Arabija;

Skupina D (Madrid): Španjolska, Hrvatska, Mađarska, Alžir, Egipt, Australija.