Ne volim teorije zavjere

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije Sepp Blatter odlučio je pismom poslanim njemačkom dnevniku Bild razjasniti svoje tvrdnje da je Njemačka kupila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006.

Blatter je napisao pismo Bildu u kojem objašnjava da je u razgovoru objavljenom u nedjelju u švicarskom listu Sonntagsblicku pokušao reći da je donošenje odluka o domaćinima svjetskih prvenstava uvijek sumnjivo.

Naime, Blatter je u razgovoru za Sonntagsblick podsjetio kako je Njemačka dobila domaćinstvo SP-a 2006 ispred Južnoafričke Republike nakon što se predstavnik Oceanije Charles Dempsey nije pojavio na glasovanju.

Svjetsko prvenstvo je kupljeno? Sjećam se glasovanja za domaćinstvo SP-a 2006. kada je netko napustio sobu u posljednji tren. I iznenada umjesto rezultata 10-10, rezultat glasovanja je bio 10-9 za Njemačku, izjavio je Blatter, iako je konačan rezultata glasovanja tada bio 12-11.

Jesam li sretan što nisam organizirao dodatno glasovanje? Dobro, netko je iznenada napustio sobu. Možda sam u tom slučaju bio naivan. Sumnjam da je SP 2006. kupljeno. Samo primjećujem, dodao je Blatter.

U pismu Bildu Blatter je istaknuo da bi volio staviti svoje riječi u kontekst: Htio sam reći da netko uvijek može naći izgovor za legalnost neke odluke. To pokazuje da kod glasovanja za domaćinstvo SP-a uvijek možete naći izgovor za pokretanje teorije o urotama. Čak i u vezi s Njemačkom koja je organizirala savršeno Svjetsko prvenstvo, ljetnu bajku na koju može biti ponosna cijela zemlja.

Dodao je da ne vjeruje u teorije o urotama nego samo u činjenice: Dok god ne dobijem konkretan dokaz treba se držati legalnosti glasovanja. To se odnosi i na Njemačku kao i za druge zemlje. To je srž moje poruke.

Blatterove izjave izazvale su bijes nekih njemačkih političara koji su tražili da mu se oduzme počasno odlikovanje koje je dobio 2006. Bundesverdienstkreuz.