Kišerlovski peti u 12. etapi

Hrvatski biciklist Robert Kišerlovski osvojio je peto mjesto u 12., najdužoj etapi Tour de Francea, koja se u dužini od 226 kilometara vozila od Saint-Jean-de-Mauriennea do Annonaya.

To je najbolji plasman nekog hrvatskog vozača u jednoj etapi najveće biciklističke utrke na svijetu, a zbog načina na koji je odvezao etapu Kišerlovski je osvojio i nagradu za najborbenijeg vozača dana.


Kišerlovski ponovno u bijegu

Kišerlovski je drugi dan uzastopce bio čitavu etapu u bijegu. Zajedno s još 20-ak vozača izdvojio se iz glavne skupine na samome početku. Kako su u prvoj trećini etape pred vozačima bila dva uspona prve kategorije, vodeća skupina se na zahtjevnom terenu smanjila na samo pet članova među kojima je bio i Kišerlovski koji je prvi prošao preko brdskih ciljeva na Grand Cucheronu i Granieru i zahvaljujući novim bodovima skočio na četvrto mjesto u ukupnom poretku za najboljeg penjača na Touru.

Nakon što je prošla najteži dio etape, vodeća petorka je imala tek nešto više od minute prednosti u odnosu na peloton, ali sredinom etape uslijedilo je veliko usporavanje glavne skupine te je Kišerlovski sa svojom četvoricom suradnika izgradio prednost od više od 12 minuta i bilo je jasno da će pobjednik etape biti jedan od njih petorice.

Sve do posljednja tri kilometra hrvatski vozač nalazio se u skupini od pet vozača na čelu utrke, ali tada su se na vrhu izdvojili Britanac David Millar i Francuz Jean-Christophe Peraud. Kišerlovski s preostalom dvojicom vozača Španjolcem Egoijem Martinezom i Francuzom Cyrilom Gautierom, nije mogao reagirati na to ubrzanje te mu je preostala borba za treće mjesto. Nažalost, u završnom sprintu Martinez i Gautier bili su uspješniji.

Na kraju je u završnom sprintu Millar slavio ispred Perauda, a treće mjesto osvojio je Martinez, koji je zaostao šest sekundi, kao i Kišerlovski.


Kišerlovski popravio plasman

Dobrim rezultatom u 12. etapi Kišerlovski je popravio plasman i u ukupnom poretku te je sada 23. s 20:54 minute zaostatka za vodećim Britancem Bradleyem Wigginsom. Vodeći Britanac zadržao je 2:05 minuta prednosti ispred momčadskog kolege i sunarodnjaka Chrisa Froomea, a na trećem mjestu i dalje je Talijan Vincenzo Nibali (+2:23).

Rezultati 12. etape:

1. David Millar (VB/Garmin) 5:42:46 sati
2. Jean Christophe Peraud (Fra/AG2R) isto vrijeme
3. Egoi Martinez (Špa/Euskaltel) +6 sekundi
4. Cyril Gautier (Fra/Europcar) +6
5. ROBERT KIŠERLOVSKI (HRV/Astana) +6

Ukupni poredak:

1. Bradley Wiggins (VB/Sky) 54:34:33 sata
2. Chris Froome (VB/Sky) +2:05 minuta
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) +2:23
4. Cadel Evans (Aus/BMC) +3:19
5. Jurgen Van den Broeck (Bel/Lotto-Belisol) +4:48
.
23. ROBERT KIŠERLOVSKI (HRV/Astana) +20:54