Još 50 dana do Paraolimpijade

Za 50 dana u Londonu će započeti 14. paraolimpijske igre, koje će od 29. kolovoza do 9. rujna održati na istim objektima na kojima će se održati i Igre XXX. olimpijade, na kojima će nastupiti 25 hrvatskih sportaša koja će se natjecati u atletici, plivanju, stolnom tenisu, biciklizmu i streljaštvu.

Tim povodom stručnjaci, sportaši i treneri Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) organizirali su, u suradnji s Allianzom, radionicu za predstavnike medija na kojoj su predstavili sve sportove u kojima će nastupiti hrvatski paraolimpijci, a među njima će biti Darko Kralj, Mihovil Španja te legendarna Milka Milinković kojoj će, zahvaljujući pozivnici organizatora, ovo biti devete paraolimpijske igre od daleke 1972. godine kada je nastupila na svojim prvim POI u Heilderbergu.

Na POI u Londonu očekuje se nastup 4.100 sportaša iz 150 zemalja, a iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora se nadaju još većem uspjehu od onog postignutog na 13. paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada je Antonija Balek osvojila dvije zlatne medalje, Darko Kralj zlato u bacanju kugle, a Branimir Budetić srebro u bacanju koplja.

Imajući u vidu sve što je na današnjoj radionici rečeno hrvatski sport svakako će i u kolijevci paraolimpijskog pokreta imati što za reći i podariti našu domovinu novim sportskim uspjesima. Realno možemo očekivati da na najvećoj smotri paraolimpijskog sporta u Londonu ponovimo rezultat iz Pekinga, a hoće li se to i dogoditi saznat ćemo 10. rujna kada se naši sportaši vraćaju u Hrvatsku, kazao je na radionici glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Darko Matić.

Prošle godine je Allianz u Hrvatskoj započeo suradnju s Hrvatskim paraolimpijskim odborom (HPO) čime je postao službeni partner i sponzor HPO-a do 2013. godine. Od početka godine Allianz se uključio i u projekt Paraolimpijski školski dan koji je HPO pokrenuo u rujnu 2010. godine s ciljem promocije sporta osoba s invaliditetom, paraolimpijaca i paraolimpijskog pokreta i povećanja svijesti kod djece školske dobi o izazovima s kojima se susreću sportaši s invaliditetom.

Do danas je kroz program prošlo 33.200 djece u 64 osnovnih škola.