Losert hrvatski stjegonoša na OI-ju

Venio Losert nosit će hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Londonu, jednoglasno je odlučilo Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora.

Losert je nositelj dvije zlatne olimpijske medalje, a OI u Londonu bit će njegov četvrti nastup na olimpijskim igrama, čime udovoljava glavnim kriterijima HOO-a.

Pored olimpijskih najsjajnijih odličja Losert je osvojio i dva srebra na svjetskim prvenstvima u Tunisu 2005. i u Hrvatskoj 2009. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport Franjo Bučar (1996. i 2004.) Bit će to, nakon Pekinga 2008., druge Igre na kojima će jedan rukometaš nositi hrvatsku zastavu.

Dosadašnji hrvatski barjaktari na ljetnim olimpijskim igrama bili su: tenisač Goran Ivanišević (1992.), vaterpolist Perica Bukić (1996.), stolnotenisač Zoran Primorac (2000.), vaterpolist Dubravko Šimenc (2004.) i rukometaš Ivano Balić (2008.).

U užem izboru za stjegonošu, prema prijedlozima nacionalnih sportskih saveza, bili su i vaterpolist Igor Hinić, taekwondoistice Ana i Lucija Zaninović te jedriličar Šime Fantela. Gimnastičar Filip Ude i streljačica Snježana Pejčić nisu se našli u užem izboru, jer nastupaju 28. srpnja ujutro te bi višesatna svečanost otvaranja večer prije dovela u pitanje kvalitetu njihovog nastupa.