Poznati svi sudionici olimpijskog turnira

Košarkaška reprezentacija Nigerije priredila je veliku senzaciju izborivši kao posljednja, dvanaesta momčad plasman na olimpijski turnir u Londonu.

U odlučujućem susretu za olimpijsku vizu Nigerija je u Caracasu pobijedila Dominikansku Republiku 88:73. Do prvog plasmana na OI Nigeriju su predvodili igrači iz NBA lige Ike Diogu (San Antonio) sa 25 koševa i 10 skokova te Al-Farouq Aminu (New Orleans Hornets) sa 14 koševa.

"Ovo je čudo. U Venezuelu smo stigli kao najveći autsajderi, a sada odlazimo na OI. Ovo je jedan od najvećih uspjeha u povijesti naše košarke," kazao je Diogu.
Nigerija je na posljednjem izlučnom turniru u skupini pobijedila Litvu i izgubila od Venezuele, potom je u četvrtfinalu šokirala Grke, da bi u polufinalu izgubila od Rusije. U susretu za treće mjesto je slavila protiv Dominikanske Republike. Pored Nigerije plasman na OI na kvalifikacijskom turniru u Caracasu još ranije izborili su Litva i Rusija.

Na olimpijskom turniru košarkaši će biti podijeljeni u dvije skupine po šest ekipa. U skupini A igrat će SAD, Argentina, Francuska, Tunis, Nigerija i Litva, a u skupini B Australija, Brazil, Kina, Velika Britanija, Rusija i Španjolska.