Pogreške su sastavni dio igre

UEFA se, za razliku od FIFA-e, još uvijek protivi uvođenju tehnologije, a predsjednik Michel Platini smatra kako su pogreške sastavni dio igre. Platini je čak poručio kako tehnologiju treba što dalje držati od nogometa.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter  izjavio je  Ne želim ga (nogomet) pretvoriti u poligon za razna tehnološka pomagala. Jedino uvodimo gol-tehnologiju i nema šanse da uvedemo još neko drugo pomagalo…Ja i dalje želim da nogomet ima ljudske okvire i ljudsko lice.
Kao direktan povod za ovu tehnološku inovaciju predsjednik FIFA-e ističe utakmicu sa Svjetskog prvenstva 2010. kada nije priznat regularan pogodak Engleza u susretu protiv Njemačke. Bio sam šokiran, a kao predsjednik FIFA-e ne mogu dopustiti da se takve stvari događaju na svjetskom prvenstvu.

Hawk-eye se već uspješno primjenjuje u tenisu i kriketu. Na nogometnim terenima kada lopta prođe gol-crtu tada sudac na svoj ručni sat prima signal koji označava da je gol postignut. Također, odmah se stvara 3D tv snimka gola. Cijeli proces traje manje od sekunde, ali su troškovi instalacije vrlo visoko. Kod GoalRefa koristi se mikročip u lopti, te magnetski valovi koji se emitiraju pomoću antena postavljenih na vratnice i gredu. Sustav detektira bilo kakvu promjenu u magnetskom polju iza ili ispred gol-linije pomoću čega se određuje je li gol postignut. Ova tehnologija je jeftinija, ali nema potvrdu 3D snimke. Hawk-Eye su izmislili Britanci, a GoalRef je njemačko-danska kreacija.

Blatter je također svjestan kako to nije jeftin projekt. Svjesni smo toga. Međutim, na velikim natjecanjima kao što je svjetsko prvenstvo moramo biti sigurni za svaki gol. Nema povratka ukoliko se počini pogreška," zaključio je predsjednik krovne nogometne organizacije.