Menadžeri ne smiju u uprave klubova

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o športu kojima se menadžerima zabranjuje da sjede u upravama sportskih klubova i sportskih saveza te prijedlog zakona o osnivanju sportske inspekcije.

Prema Zakonu o športu menadžer je osoba koja je prema pravilima nacionalnog saveza ovlaštena obavljati poslove posredovanja prelaska sportaša iz jednoga sportskog kluba u drugi sportski klub. Izmjenama se, radi sprječavanja mogućeg sukoba interesa u sportu, propisuje da se sve odredbe Zakona o športu koje se odnose na menadžere moraju odnositi i na sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio prihoda koji proizlaze iz obavljanja njihove djelatnosti, a koji po svojem sadržaju odgovaraju poslovima menadžera u sportu.

Ukratko, menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih klubova niti sportskih saveza, pojasnio je Jovanović. Izmjenama se propisuje i da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa, a što do sada nije bilo naznačeno, dodao je.

Sportska inspekcija uvodi se, rekao je Jovanović, kako bi se riješili nagomilani problemi u sportu i spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema na sportskim natjecanjima. Bitno da imamo alat kojim možemo pratiti kako se troši novac za sport koji se izdvaja iz državnog proračuna, naglasio je Jovanović.