Šuker predsjednik, Štimac izbornik

Nakon 13 i pol godina na čelu Saveza, Vlatko Marković oprostio se od krovne funkcije hrvatskog nogometa. Jednoglasno je njegovim nasljednikom izabran Davor Šuker. Kasnije je Izvršni odbor jednoglasno novim izbornikom imenovao Igora Štimca, čije je predstavljanje zakazano za sutra.

Na Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza u zagrebačkom hotelu Westin, Marković je jednoglasno razriješen dužnosti predsjednika te je imenovan počasnim predsjednikom. To je prvi put u povijesti Saveza da jedan sportski djelatnik dobiva takvo priznanje, istaknuo je Zorislav Srebrić.


Za njegova nasljednika jednoglasno je, s 46 listića za, izabran Davor Šuker. Bivša Vatrena devetka tu će dužnost obnašati do kraja mandata Skupštine HNS-a, odnosno još dvije i pol godine.


Novi je predsjednik naglasio kako je sretan što je pomirio sjever i jug. Vratit ćemo vjeru u nogomet i suđenje. Moja misija su pobjede, a moj program je i vaš program. Također, moja su vrata svima otvorena za rješavanje problema. Namjera mi je predsjednika države Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića upoznati s mjerama kojima je cilj sprečavanje narušavanje našeg ugleda u svijetu, jer popularnost nogometa mora biti od koristi i za našu državu. Posebno zahvaljujem Vlatku Markoviću koji je HNS učinio materijalno neovisnim i trudit ću se da ga dostojno zamijenim.


Marković zadovoljan rezultatima


U oproštajnom govoru Vlatko Marković je rekao da je ponosan na svoj rad te da nije zabrinut za budućnost nogometa. Ponukan Bilićevom ocjenom svojeg izborničkog mandata s peticom, Marković je svoj predsjednički mandat ocijenio 12-icom.


Nogomet je bio moj cijeli život. Ponosan sam na svoj rad i spokojno gledam na budućnost našeg nogometa. Moramo nastaviti pobjedničkim putem. U našoj kući nema nikakvih problema, a vaš je zadatak sačuvati tu kuću koju smo gradili s ljubavlju, među ostalim je rekao Marković.


Osim glasovanja o jedinom kandidatu za predsjednika HNS-a, Davoru Šukeru, skupštinari su odabrali još novih članova izvršnih tijela. Damir Vrbanović izabran je za izvršnog predsjednika HNS-a, a dosadašnji tajnik Zorislav Srebrić preuzet će funkciju direktora za tehnički razvoj.

Ante Kulušić i Ante Vučemilović postali su dopredsjednici HNS-a. Četiri nova člana u izvršnom odboru su Božo Galić, Nenad Horvatić, Robert Markulin i Ante Vučemilović-Šimunović.

Štimac potvrđen za izbornika, sutra predstavljanje


Komisija za ublažavanje kazni dobila je 21 pojedinačnu molbu, među kojima je i molba Igora Štimca. Svi su se žalili na dvogodišnju suspenziju zabrane rada u nogometu zbog narušavanja kodeksa. Nakon što su odslužili više od polovice kazni, ukinute su im dvogodišnje suspenzije. Tako je Igoru Štimcu bio otvoren put za kandidaturu za novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, a nagađanja da je predodređen za tu ulogu potvrđene su kada je Izvršni odbor, koji se sastao nakon zasjedanja SKupštine, potvrdio baš njega kao novog izbornika.


Molbe za pomilovanje nisu prihvaćene sljedećim skupštinarima: Nikola Galšić, Zvonko Gelo, Tomislav Jurjević, Dražen Taraboš, Dražen Zebec, Željko Mihalj, Maro Kristić i Robert Hauschwitzka.