Rangersi izbačeni iz prve lige

Škotski nogometni velikan Rangers, koji je sa 54 naslova svjetski rekorder po broju naslova nacionalnog prvaka, ove sezone definitivno neće igrati u prvoj škotskoj ligi, rezultat je to petosatne sjednice Udruge škotskih prvoligaša (SPL).

"Na današnjem sastanku klubovi SPL-a su većinom glasova odbacili zahtjev Rangersa za natjecanjem u prvoj ligi", objavio je SPL. Rangers je zbog financijskih problema krajem prošle sezone proglasio stečaj, a ukupni dug kluba se procjenjuje na 134 milijuna funti. Za sada još nije poznata budućnost Rangersa, ali najvjerojatnija mogućnost je nastupanje u drugoj škotskoj ligi za koju se zalaže većina, jer škotski nogomet ipak ovisi o derbijima Rangersa i Celtica. SPL bi za televizijska prava za pet godina trebao dobiti 80 milijuna funti, ali televizijske kuće su spremne platiti taj iznos samo u slučaju ako će prenositi četiri "Old Firma" po sezoni, dok u suprotnom ne žele potpisivati ugovor na više od jedne sezone.

Škotski niželigaši, pak, inzistiraju da se Rangerse mora izbaciti u četvrtu ligu, kao što je u nedavnoj prošlosti bio slučaj s Gretnom i Livingstonom koji su se također našli u financijskim problemima.