Rekordan broj hrvatskih sportaša u Londonu

Na Igrama XXX. olimpijade, koje će se od 27. srpnja do 12. kolovoza održati u Londonu, Hrvatsku će zastupati rekordan broj od 108 sportašica i sportaša iz 18 sportova.

Uvjeren sam da će to biti najuspješnije igre do sada, a Vlada će osigurati sredstva za sve dobitnike olimpijskih odličja, pa i u slučaju da u Londonu Hrvatska osvoji dvocifreni broj medalja, rekao je u srijedu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na zajedničkoj konferenciji MZOS-a i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Po njegovim riječima ove godine je iz državnog proračuna za potrebe HOO-a osigurano 110 milijuna kuna, a za nekoliko postotaka su podignuta i izdvajanja od sredstava Hrvatske lutrije, pa su hrvatski olimpijci imali maksimalne uvjete za pripremu.

Zahvaljujući tome hrvatski sportaši su mogli imati optimalne uvjete za pripremu za OI u Londonu. Posebno me veseli činjenica što ćemo u Londonu imati rekordan broj sportašica, njih 44, te što ćemo po prvi puta imati dvije ženske ekipe (rukomet i košarka). Time se približavamo olimpijskom idealu o jednakoj zastupljenosti sportaša i sportašica, rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji je zahvalio Ministarstvu i Vladi na suradnji. 

Napomenuo je da još nije određeno tko će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara, ali u konkurenciji je desetak sportaša i sportašica. Konačnu odluku donijet će Vijeće HOO-a 9. srpnja, a uz ostale kriterije, gledat će se i raspored nastupa hrvatskih predstavnika na OI-ju, dodao je Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop istaknuo je da su svi hrvatski olimpijci bili korisnici barem jednog od šest razvojnih projekata HOO-a i rekao je da hrvatski sportaši mogu početi koristiti sredstva iz programa već sa 12 godina. Pozvao je novinare da 8. srpnja u 21 sat u sportskom parku Mladosti budu nazočni na predstavljanju opreme koju će u Londonu koristiti naši sportaši za nastupe i u slobodnom vremenu.

Pomoćnik ministra za sport Petar Skansi rekao je da su olimpijske igre izlog svake nacije, jer je sport aktivnost koja može pokrenuti društvo. Najveća skupina hrvatskih sportaša ide u London 23. srpnja, i pozivam vas da ih ispratimo sa dobrim vibracijama, a oni će nam uzvratiti vrhunskim rezultatima, dodao je Skansi.