Fantela i Marenić europski prvaci!

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić obranili su dan prije kraja natjecanja naslov europskih prvaka u olimpijskom dvojcu (klasa 470) na prvenstvu koje se održava u škotskom Largsu! To im je ukupno treći europski naslov u karijeri. Nakon 12 jedrenja Fantela i Marenić skupili su 22 boda prednosti ispred druge posade, tako da ni ne moraju sutra jedriti plov za odličja.

Enia Ninčević i Romana Župan kao četvrte u ženskoj konkurenciji ušle su u plov za odličja, te imaju 13 bodova zaostatka, odnosno mogu se boriti za medalju.

Šime Fantela i Igor Marenić su treći put u ovom olimpijskom ciklusu osvojili naslov europskih prvaka! Europska zlata stavljali su oko vrata 2009., 2011. i 2012. godine. Danas, dan prije kraja EP-a za klasu 470 u Largsu, Šime i Igor su osigurali zlato jer imaju čak 22 boda prednosti ispred drugoplasiranih Britanaca Saxtona i Masona, što znači da sutra u plovu za odličja mogu biti i posljednji, svejedno bi bili europski prvaci. Sjajan je to rezultat hrvatskih olimpijaca, njihovo drugo veliko odličje ove godine, nakon bronce na Svjetskom prvenstvu sredinom svibnja. Do starta olimpijske regate za 470 preostalo je točno 30 dana.

Iznimno smo sretni. Bio je dug i težak tjedan, koji smo danas zaključili s odličnim jedrenjem. Prvi put ulazimo u plov za odličja s ovako velikom bodovnom prednošću, više od 20 bodova tako da je zlato sigurno i moram priznati da je osjećaj izvanredan. Sretni smo, hvala našem treneru Edi Fanteli, hvala svima, ovo je rezultat svih nas, svih naših obitelji, prijatelja i svih koji nas prate, rekao je Šime Fantela.

Ovo je treće europsko prvenstvo koje smo pobijedili u ovom olimpijskom ciklusu, tako da smo stvarno prezadovoljni. Mjesec dana do Olimpijskih igara, ovo je stvarno potvrda da dobro radimo, da sve ide dobro, puni smo samopouzdanja. Slijedeći je cilj malo se odmoriti i u Weymouthu se pripremati za OI, rekao je Igor Marenić.

U 11. i 12. plovu prvenstva Fantela i Marenić zabilježili su peto i prvo mjesto, no konkurencija je dosta griješila i otvorila put prema zlatu.

I dok Šime i Igor ulaze u sutrašnji plov za odličja bez opterećenja, s uzbuđenjem će svoj prvi plov za odličja na EP-u čekati Enia Ninčević i Romana Župan.

Djevojke su nakon 12 plovova četvrte i imaju 13 bodova zaostatka za trećeplasiranim Slovenkama Mrak i Černe. To je solidna razlika, ali ako se stvari poslože Enia i Romana imaju izgleda boriti se za medalju. Našim djevojakama ide u prilog to da vodeće tri ženske posade dijeli samo dva boda, što znači da će biti maksimalno koncentrirane jedne na druge.

Danas je bio zanimljiv dan, pobijedile smo prvi plov i u drugom smo bile četvrte, stvarno bolje nije moglo. Šteta što su se naše protivnice uspjele izvući jer su u oba plova bile daleko iza, možda bi bodovna razlika bila još manja, ali nema veze, sutra ćemo dati sve od sebe i vidjet što se može napraviti, kazala je Enia Ninčević.

Vode Britanke Weguelin/Ainsworth.