Fantela i Marenić nadomak zlata

Tri plova do kraja natjecanja Šime Fantela i Igor Marenić vode na Europskom prvenstvu za olimpijske dvojce u Largsu u Škotskoj, dok je Tina Mihelić pobijedila u prvom plovu na EP-u za olimpijske samce u francuskom Hourtinu.

Bio je to izvrstan dan hrvatskog jedrenja, olimpijska jedra upisala su tri pobjede, dvije u škotskom Largsu i jednu u francuskom Hourtinu.

Šime Fantela i Igor Marenić su s pobjedom u desetom plovu prvenstva stvorili razliku od devet bodova u odnosu na drugoplasirane Ruse Sheremetyev/Sheremetyev. Trećeplasirani Britanci Saxton/Mason zaostaju već 17 bodova. Tri plova do kraja prvenstva stanje s bodovima je dosta povoljno za našu posadu.

Svi imaju neke čudne rezultate, šaroliko, mislim da je to odraz uvjeta na moru. Naredna tri plova najvažnije je voziti smirenije, držati se vodeće grupe, smanjiti rizik na minimum. To nam je nekako bila taktika danas i pokušat ćemo tako voziti i sutra i plov za odličja. Sutra je novi dan, svi mogu dobro odvoziti, odnosno loše, smatra Šime Fantela.

Pobjedu su danas u desetom plovu prvenstva u ženskoj konkurenciji upisale i Enia Ninčević i Romana Župan. Zanimljivo je da su obje naše olimpijske posade u 470 danas imale identične ulaze, jedno šesto mjesto i jednu pobjedu.

Napokon se sve posložilo u zadnjem plovu današnjeg dana, malo smo se tražile zadnjih par dana, nismo baš najbolje jedrile, ali drago mi je da smo se vratile iz mrtvih i to na jako dobar način s prvim mjestom, jako smo zadovoljne. Eto, imamo iste ulaze kao Šime i Igor, 'CRO team' zajedno nastupa, velika smo potpora jedni drugima, kazala je Romana Župan.

Ninčević/Župan su ukupno četvrte, a vodeća trojka ima solidnu prednost. Na prvom mjestu su Britanke Wegeulin/Ainsworth.

U francuskom Hourtinu danas je počelo Europsko prvenstvo za olimpijske samce Laser i Laser Radial. Dva su plova odjedrena, zasad još uvijek nisu objavljeni rezultati. Neslužbeno imamo samo informaciju da je Tina Mihelić pobijedila u prvom plovu Radiala, dok je u drugom bila 12.