Španjolska slavi, suze na Apeninima

Zemlja koju trese velika ekonomska kriza, u kojoj je 24,4% ljudi nezaposleno, a banke na rubu propasti, napokon je dočekala trenutak radosti. Nogometna reprezentacija Španjolske osvojila je naslov europskog prvaka postavši prva reprezentacija na svijetu koja je spojila tri velika naslova, ali i prva koja je obranila europsku titulu.

Španjolski mediji euforično opisiju trijumf Furije. Slavi se trostruka kruna, Xavi, Iniesta i društvo proglašavaju se najboljom momčadi svih vremena, hvali se "revolucionarni" izum Vicentea del Bosquea - igra bez napadača.

Tako je Marca španjolsku pobjedu u Kijevu protiv Italije opisala naslovima "Španjolska i nitko drugi' te, "Hvala, hvala, hvala". AS je tekstove pohvale opremio naslovom "Najbolja ekipa u povijesti". El Pais slavi trostruku krunu, dok El Mundo Deportivo donosi naslov "Nepobjediva Španjolska" dodajući kako se finalna utakmica pretvorila u "egzibiciju moćne La Roje".

Svi komentatori se slažu kako ova pobjeda neće pomoći španjolskoj ekonomiji, no nadaju se kako bi mogla ubrizgati dozu povjerenja u ovim teškim vremenima.
"Nogomet ne može zamijeniti dobar politički ili ekonomski napredak, ali može ubrizgati dozu povjerenja u teškim vremenima," piše El Pais.Tuga na Apeninima

Suze i očaj tresu Apenine nakon teškog poraza talijanske reprezentacije u finalu europskog nogometnog prvenstva od Španjolske (0:4). Talijanski mediji žale za propuštenom prilikom, ali i priznaju Španjolcima da su "nepobjediva armada".

"Italijo, svejedno hvala," istaknula je La Repubblica pozdravivši ulazak Španjolske u nogometnu povijest nakon što je Furija postala prva reprezentacija na svijetu koja je spojila tri velika naslova. "Lice Marija Balotellija u suzama reklo je sve. Bili smo poniženi i doživjeli smo spektakularnu nogometnu lekciju," dodaje La Repubblica.

Gazzetta dello Sport je tekstu pod naslovom "Kraj velikog sna" pokušala pronaći opravdanje u velikom umoru talijanskih igrača, te ozljedama Giorgia Chiellinija i Thiaga Motte. "Utakmica je vrlo rano krenula nizbrdo," piše Gazzetta naglasivši kako je pobijedila "Velika Španjolska".

Corriere della Sera smatra da je "Španjolska bila bolja, ali da Italija napokon ima pravu momčad. Sada se trebamo okrenuti budućnosti." La Stampa dodaje kako "finalna priča nije imala sretan kraj". "Španjolska stvara povijest, suze u Italiji", bio je jasan Il Messaggero. "Prandelli i njegovi dečki napravili su čudo. Nakon raznih spletki, optužbi za korupciju odigrali su gotovo savršeno prvenstvo. Usprkos silnim problemima bili su u stanju složiti igru i pokazati svoj talent," zaključuje Il Messaggero.